Dişte renk değişikliğine neden olan boyayıcı maddenin diş beyazlatma jelleriyle giderilmesi işlemine beyazlatma (Bleaching) denir. Kullanılan jeller oksijen açığa çıkararak renklenmeye sebep olan maddeler ile yer değiştirerek dişlerde beyazlama sağlar.
En fazla görülen ama geçici olan yan etkisi hassasiyettir. 1 veya 2 gün dişlerde hassasiyet olması normaldir. Hastanın sigara gibi tütün alışkanlıklarının bulunması beyazlatma sonrasında tekrar renklenmeye sebep olur. Diş boyayan gıdalar ve içeceklerden de olabildiğince uzak durulması beyazlığın uzun süre devam etmesini sağlar.
Beyazlatma işlemi kesinlikle diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Kullanılan jeller hassasiyet ve özenle dişe uygulanır. Kullanılan jeller yumuşak doku için oldukça zararlıdır.
Sosyal medyada oldukça sık rastladığımız karbonat, limon, sirke gibi gıdalarla diş beyazlatma vaadinde bulunan videolara itibar etmeyiniz. Bu ürünlerin diş beyazlatmaya hiçbir faydası olmadığı gibi dişlerde geri dönülmez hasarlara ve hassasiyete yol açabilir.
Nasıl yapılır?
Öncesinde diş taşları ve plak uzaklaştırılır. Dudaklar ve dil ekartör yardımıyla beyazlatma bölgesinden uzaklaştırılır. Diş eti üzerine koruyucu bariyer uygulanır. Pamuklar yerleştirilir ve dişler kurutulur. Beyazlatma jeli 15 20 dakika bekletilir. Bu ilk seansımızı oluşturur. Birkaç diş üzerinden jel temizlenir ve hastaya ayna ile gösterilir. Herkesin estetik anlayışı birbirinden farklı olduğu için beyazlık derecesi hasta ve hekim iş birliği içerisinde kontrol edilir. Hastamız bir seans daha istediğinde jel tekrar uygulanır 15 20 dakika kadar beklenir. Hastamız tamam dedikten sonra jel temizlenir ve hızlı bir şekilde hastaya ağzını çalkalaması söylenir. Beyaz bir gülüş herkesi mutlu eder.