Neden süt dişlerini tedavi ederiz?
Süt dişleri de aynı daimî dişler gibi tedavi edilmelidir. Diş çürükleri ağrı, koku, apse, çiğneme zorluğu gibi birçok problemi beraberinde getirir. Süt dişlerinin belli bir yaşa kadar önemli görevleri vardır. Çiğneme fonksiyonlarının yerine getirilmesi, yüz kaslarının gelişimi, daimî dişlerin düzgün sürmesini sağlamak gibi görevlerinin yanı sıra estetik ve konuşma için de çok önemlidir. “Nasıl olsa yeni dişi gelecek” düşüncesi ile bu dişlerin erken kaybedilmesi çocuğu birçok yönden olumsuz etkileyecektir. Çiğneme dişleri çürük olan çocuklar yemek yemekten kaçınır veya sadece bir taraf ile çiğnerler. Ön grup dişleri çürük olan çocuklar gülmekten kaçınır ve sosyal ortamda arkadaşları tarafından zorbalığa uğrayabilir. Çürüklerin hızlı ilerlemesi sonucu diş enfeksiyonları oluşur ve apse, yüzde şişlik, ateş, yutkunma güçlüğü gibi kötü durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Diş çürüklerinin erken tespiti ile çocuğun ağrı duymadan diş tedavilerini gerçekleştirmek mümkündür.
Çocuğuma diş fırçalama alışkanlığını nasıl kazandırabilirim?
Çocuklar ebeveynlerini taklit eder. Çocuğunuzun en büyük rol modeli sizsiniz. Çocuğunuza verdiğiniz ‘dişlerini fırçala’ komutu genellikle havada kalır. Siz dişlerinizi fırçalarsanız çocuğunuz da fırçalar. Bunu oyun oynar gibi eğlenceli hale getirmek de en güzel yöntemlerden biridir.
Çocuğumu ne zaman diş hekimine götürmeliyim?
Çocuklarda ilk kez diş hekimiyle tanışma çok önemlidir. Süt dişleri sürmeye başladığında yani 6 ay ile 1 yaş arasında diş muayenesi yapılmalıdır. İlk kontrol çocuğun o anki ve gelecekteki ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir.
Çocuklar diş ağrısı ile tanışmadan diş hekimi ile tanışmalıdır. Diş hekimine gelmeden önce sevdiği çizgi filmlerin diş hekimi ile ilgili bölümleri izletilebilir, kitaplar okunabilir. ‘Korkma, canın acımayacak’ gibi söylemler çocuk açısından panik ve korkuya yol açar. ‘İğne, korku, acı, diş çekimi, kan gibi sözcüklerden uzak durarak geciktirmeden çocuğunuzu diş hekimiyle tanıştırmalısınız.