Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları içeren hastalıkların tanı ve tedavisini inceleyen bilim dalıdır. Diş etinin iltihabı, diş çevresinde oluşan diş taşları, kötü ağız kokusu, diş kökünde oluşan diş taşlarının temizliği (küretaj), diş eti çekilmeleri ve kemik kaybı gibi ağız sağlığı problemleri, Periodontoloji dalı altında incelenmektedir.
Diş taşı temizliğinden sonra diş taşları daha hızlı oluşur mu?
Halk arasında yanlış bilinen durumlardan bir tanesi de diş taşlarının temizlendikten sonra daha hızlı oluştuğunun düşünülmesidir. Bu bilgi tamamen yanlıştır. Diş taşı temizliği 6 ayda bir yaptırılması gereken bir işlemdir.
Dişlerimi fırçalarken kanama oluyor lavaboya tükürdüğümde kan görüyorum normal mi?
Hayır bu durum normal değildir. Diş etleri fırçalarken veya durup dururken kanıyorsa bu dişeti iltihabının belirtisidir. En kısa zamanda diş hekimine başvurun
Diş taşı temizliği yaptırdım ama dişlerimi fırçalarken kanama oluyor, normal mi?
Diş taşı temizliği sonrası iltihaplanmış yumuşak doku hemen iyileşmez. Diş taşı temizliği oral bakteri yükünü azaltır. Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalamak dişeti hastalığınızı geçirecektir.
Dişeti hastalıklarının önüne geçmenin en güzel yolu düzenli diş hekimi muayenesidir. Dişeti hastalıkları yavaş ve sinsi ilerler. Sonuçları ve ileri evresi çok ağırdır. Ağzınızdaki bütün dişleri kaybetmeye kadar gidebilir. Diş eti rahatsızlıklarının tedavisi kliniğimizde yapılmaktadır
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?
Diş hekimliğinin en popüler ve en yanlış bilinen sorusudur. Diş taşı temizliği dişe zarar vermez. Ağızda bulunan bakteriler gıda artıklarıyla birleşerek dişlere zarar veren asit üretir ve plak oluşur. Bu plak temizlenmediği takdirde kalsiyum ve diğer maddeleri toplayarak sertleşir. Diş taşı temizliği ultrasonik aletlerle yapılır ve bu aletler diş minesine zarar vermez.
Diş taşı temizliği yaptırdım dişlerimin araları açıldı /dişlerim küçüldü
Kullandığımız aletler sadece diş taşını temizler dişi küçültmez. Dişlerinizin arasında fazlasıyla diş taşı olduğu için gözünüze büyük ve birleşik görünüyordu.
Küretaj nedir?
Diş kökünün üzerindeki taşları temizleme işlemidir. Artık diş taşının dişeti seviyesinin altına indiği ve kemik kaybına sebep olduğu röntgenlerle ve ağız içi muayene ile belirlenen hastalarda uygulanır. Özel alet ve tekniklerle diş kök yüzeyindeki taşlar sıyırma hareketiyle uzaklaştırılır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Hastaları endişelendirecek bir işlem değildir. Derin temizlik sonrası kaybedilen kemik doku eski haline geri gelmez fakat kemik kaybının ilerlemesi durdurulur.
Ağız kokusu
Halitozis yani ağız kokusu kişiyi oldukça rahatsız ederek sosyal yaşamını kötü yönde etkileyen bir durumdur. Genellikle bu durumun sebebi kötü ağız hijyenidir.
Diş çürükleri, alkol kullanımı, tütün ürünleri kullanımı, burun tıkanıklığı, sinüzit, mide ve bağırsak hastalıkları, diyabet ve böbrek hastalıkları ağız kokusuna sebep olabilir.
Ağız hijyeninin kötü olması durumunda oluşan ağız kokusu diş çürüklerinin tedavisiyle giderilebilir. Çürüklerin yanı sıra fazla diş taşı varlığı da ağız kokusuna sebep olur. Profesyonel temizlik ile ağızın bakteri yükü azaltılır. Tabi ki hastanın da bu süreçte ağız hijyenine önem vermesi ve hekimin verdiği tavsiyelere uyması gerekir. Ağız bakımı bir bütündür. Diş fırçalama rutinine dilin de fırçalanması eklenmelidir. Diş araları diş ipiyle temizlenmelidir.
Diş eti iltihabı nedir?
Ağız içinde bakterilerden kaynaklı bir enfeksiyondur. Diş ve diş eti arasında bulunan plak ve diş taşları bu hastalığın temel sebebidir. Diş eti iltihabı diş etlerinde şişmeye ve kızarıklığa sebep olur. Hastaların şikayetleri arasında diş fırçalanırken kanama olması en yaygın şikayetlerdendir. Bu hastalık evde kendi kendinize veya hekiminize danışmadan kullandığınız ilaçlar ile tedavi edilemez. Bütün diş tedavilerinde olduğu gibi öncelikli amacımız etkeni ortadan kaldırmaktır. Bu hastalıktaki etken olan diş taşı ve plak kliniklerde kullanılan özel aletler sayesinde profesyonel bir şekilde uzaklaştırılır. Bu işlemden sonra hastanın oral hijyenine dikkat etmesi gerekir. Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalama işlemi yapılmazsa hastalık kendini tekrarlayacaktır. Bu hastalığın önlemi alınmaz ise ileri dönemde ciddi kemik kayıpları ile sonuçlanır. Diş çevresindeki kemik kaybı, dişlerin sallanmasına ve ağızdaki bütün dişlerin kaybına varacak kadar tehlikeli bir durumun başlangıcıdır.