Onam Formları

Ana SayfaOnam Formları

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

1-İlaçlar Hakkında:

Antibiyotik, analjezik ve diğer ilaçların; kızarıklık, dokuda şişlik, kaşıntı gibi belirtilere; ishale, mide ile ilgili şikayetlere (bulantı, yanma tarzı ağrılar, kanama) neden olabileceği, anaflaktik şok gibi (çok ender de olsa) alerjik etkilere yol açabileceği bilinmektedir.

2-Cerrahi girişimler hakkında:

Cerrahi girişim yapılacak hastanın yapılacak girişim için genel sağlık durumunun uygun olması gerekir. Ameliyat öncesi istenen tüm tetkikler, eğer gerek görülmüş ise istenen konsültasyonlar yapılmış olmalıdır. Hastalar bazen tedavi için geç başvurmuş olabilirler ya da bir başka tedavi merkezinden geç sevk edilmiş, ya da sevk için gerekli prosedürleri zamanında tamamlayamadıkları için gecikmiş olabilir. Bu durum yapılacak tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Bazı tedavi girişimleri sırasında hekim olgunun görünümüne bağlı olarak tedavi planını değiştirebilir. Çene kemiklerini ve yumuşak dokuları ilgilendiren tümöral ve kistik oluşumlar nedeniyle doku kaybı ve fonksiyon kaybı olabileceği (her zaman olmasa bile) bilinmektedir. Çene kırıkları, diş ve doku kaybı olgularında tedavi amaçlı, metalik malzemeler Otojen (kendinden) veya homojen (kendinden olmayan) benzer doku parçaları veya biyomateryaller kullanılabilir. Anatomik oluşum nedeniyle bazı operasyonlarda, hatta basit bir diş çekiminde bile özellikle alt çenede geçici bir his kaybı oluşabilir. Üst çenede sinüs açılabilir. Bu olumsuzlukların olma ihtimali ve tedavi şekilleri operasyon öncesi hastaya açıkça anlatılır.

Operasyon sonrası hekim önerilerine kesin uyulmalı, kontrollere ve dikişlerin alınması gereken durumlarda verilen randevulara düzenli gelinmelidir. Aksi halde iyileşme ile ilgili sorunlar yaşanabileceği bilinmelidir.

3-Genel anestezi hakkında:

Lokal anestezi ile bir girişim yapılamayan çocuk hastalar, zihinsel özürlü hastalar, operasyonun genel anestezi ile yapılmasını gerektiren olgular için anestezistin ön göreceği laboratuvar tetkikleri ve konsültasyonlar yapıldıktan sonra operasyon günü verilebilecektir. Hasta yoğunluğu nedeniyle operasyon gününden bir hafta önce ameliyata geleceğini bildirmeyen hastaların randevuları iptal edilir.

LOKAL ya da GENEL ANESTEZİ ALTINDA UYGULANACAK TEDAVİLER:

1. Her türlü diş çekimleri (normal, komplike, gömülü diş çekimleri, kök kalıntıları ve kırılan dişlerin köklerinin çıkarılması). Diş çekimi her zaman basit ve komplikasyonsuz bir müdahale değildir. Çekim sırasında diş kırılabilir. Çekim için kemik dokuyu kaldırmak gerekebilir. Çekim sonrası bir iltihap (alveolitis gibi) gelişebilir. Geçici ya da kalıcı bir his kaybı (çok nadir olmakla beraber) oluşabilir. Bazen çok nadir de olsa geçici paralizi görülebilir. Dişin çekilmesi her zaman iltihabın ortadan kalkması için yeterli değildir. Bu durumda kapsamlı bir tetkik ve tedavi gerekebilir.

2. Protez öncesi yapılacak protetik cerrahi girişimler (Torus, düzensiz kret, hareketli kret alanları, fibrotik doku, sığlaşmış forniks, vestibuloplasti, alveoloplasti, kret yükseltilmesi işlemleri).

3. Çeneler bölgesindeki kistik oluşumların tedavileri (Bu tedaviler sırasında kistin hacmi ile orantılı olarak zayıflayan kemik operasyon sırasında ya da operasyondan sonra hastanın basit bir çiğneme hareketinde kırılabilir. Kistin damar ve sinirlere yaptığı baskı ya da çok sıkı temas nedeniyle bu yapılar geçici de olsa zarar görebilir. Kist nedeniyle birden çok diş çekilmek zorunda kalabilir ya da kalması mümkün olanlar için kanal tedavileri gerekebilir).Kistin durumu ve yapılacak tedavi hakkında ameliyat öncesi hasta ya da yakınları detaylı şekilde bilgilendirilir.

4. Kök ucu lezyonlarının tedavileri (Apikal küretaj, apikal revizyon, apikal rezeksiyon ve bunlarla ilgili dişlerin kanallarının doldurulması şeklinde uygulanan bu tedavide her zaman istenen düzeyde (çok ender olsa bile) sonuç alınamayabilir.).

5. Çene kemiklerine ait deformasyonlarının düzeltilmesi için distraksiyon osteogenezi girişimleri (Bu tür operasyonlar ortodontistlerle beraber yapılan konsültasyonlar sonucu karar verilerek ve planlanarak yapılan operasyonlar.)

6. Tümöral kitlelerin çıkarılması (Tümöral kitlenin büyüklüğü, yeri ve patolojik özelliğine göre operasyon planı yapılır. Kitlenin komşu yapılarla olan ilişkisi nedeniyle (geçici ya da kalıcı duyu kaybı, kemik ya da yumuşak doku kayıpları gibi) bazı olumsuzluklar oluşabilir.

7. Eksik dişlerin yerine implant ya da transplant yerleştirilmesi ve bazen bunların uygulanabilmesi için çevre oluşumların düzeltilmesine yönelik doku transferleri ve biyomateryal uygulamaları İmplant bölgesinin uygun olmaması halinde kemik zeminin ileri cerrahi teknikler uygulanarak düzeltilmesi gerekebilir (sinüs tabanı yükseltilmesi, kemik doku ilavesi gibi). İmplant uygulamasına bağlı olarak ağrı oluşabilir, geçici ya da kalıcı duyu kaybı, implant ve ilave kemiğin organizma tarafından reddi (çok ender de olsa) görülebilir.

8. Dişlerden kökenli apselerin cerrahi ve / veya medikal yolla tedavileri Apselerin boşaltılması ve antibiyotik tedavisine gereken cevap alınmadığında ya da hastanın genel durumunun yataklı serviste tedavisinin gerektiği hallerde hasta ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilebilir.

9. Çene eklemi ve fonksiyon bozukluğu şikayeti olan hastalarda fizik tedavi, Splint tedavisi, jimnastik tedavisi, medikal tedaviler, artrosentez, botoks uygulaması ve röntgen tetkikleri yapılması: Bu tür hastaların tedavilerinde diğer kliniklerden de tedavi desteği alınması tedavinin gereğidir (Ortodonti, Protez, Psikiyatri, Nöroloji, Radyoloji, Algoloji). Tedavinin başarısında hastanın desteği çok önemlidir. Aksi durumlar istenen tedavi sonucunun alınmasını engeller).

10. Çene ve yüz bölgesi yumuşak dokularının enfeksiyöz, viral ve fungal hastalıkların tedavileri: Bu tür hastaların tedavilerinde diğer kliniklerden de tedavi desteği alınması tedavinin gereğidir (Dermatoloji, Mikrobiyoloji, KBB, İntaniye).

11. Ortodonti tedavilere destek olmak amacıyla yapılan osteotomi ve kortikotomi operasyonları, distraksiyonlar: Bu tür operasyonlar ortodondistlerin isteği doğrultusunda yapılan konsültasyonlar sonucu karar verilerek ve planlanarak uygulanan operasyonlardır. Operasyon ve sonuçları hakkında hastalar detaylı şekilde bilgilendirilir.

12. Çene yüz bölgesi travmalarında zarar gören dişler ve çevre dokularının ya da kırılan çene ve yüz kemiklerine ait konservatif ya da operatif tedavilerin yapılması (Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak anestezi (Genel, Lokal) ve tedavi (Operatif, Konservatif, Fonksiyonel) uygulanır. Tedavi sırasında (Diş, kemik doku ve yumuşak doku kayıpları ile iyileşme esnasında enfeksiyon, duyu kaybı gibi) istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Travma, kaza, darp bulgularınız varsa, adli vaka iseniz tutanak tutmak kanunen gereklidir.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım. Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

 

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde tıbbi ve dental hikâyeniz doğrultusunda ağız, çene-yüz bölgenizde görülen her türlü hastalık için detaylı muayeneniz yapılarak, gerektiğinde radyolojik tetkikler istenmektedir. Klinik ve radyolojik bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda kesin tanınız konularak tedavi planlamanız dosyanıza kaydedilir ve ilgili kliniklere yönlendirilirsiniz. Klinik muayeneniz sırasında sadece şikâyetinize yönelik olarak değil genel muayene işlemleri olan; diş canlılık testleri, ağız-dışı (deri, saçlı deri, el, tırnak, lenf bezleri, boyun, tükürük bezleri, çene eklemi, sinüs) ve ağız içi (ağız tabanı, damak, dil, diş, yanak) muayenesi kapsamında yüz, ağız, diş muayenesi detaylı olarak yapılmaktadır. Sizin şikâyetiniz olsun veya olmasın Hekiminiz bu muayeneler sırasında ağız içi mukozasında ve/veya yüz bölgenizde renk değişikliği, doku bütünlüğünde bozulma, yara veya şişlik saptayabilir. Bu durumda rutin kan tetkikleri ve yardımcı diğer tanı yöntemleri (biyopsi, ultrason gibi) için yönlendirilebilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığının genel vücut sağlığının üzerinde önemli etkiye sahiptir. Hastanın muayenesi sırasında sistemik hastalıklarının olup olmadığı ve geçirdiği rahatsızlıklar (tıbbi öyküsü) öğrenilir. Kronik sistemik hastalıklar (Diyabet, Kronik akciğer hastalığı, hipertiroidi vb.) ve kullanılan ilaçlar ağız mukozası ve dişler üzerinde birtakım değişikliklere sebep olabilmektedir (dişetlerinde büyüme, kanama, ağız yaraları, ağız kokusu ve ağız kuruluğu gibi). Ek olarak bu hastalıkların varlığı ve ilaç kullanımı da diş hekiminin uygulayacağı tedavileri etkileyebilecek olumsuz yan etkiler (ilaç etkileşimleri, kanama problemleri, vb) yaratabilmektedir. Bu bilgiler ışığında hastalar değerlendirilerek, hastaların tedavileri sırasında herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmamaları sağlanır. Hepatit(sarılık), Tüberküloz, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüs Hastalığı(HIV) gibi bulaşıcı hastalık varlığı durumunda ise hastanın gerekli bilgileri hekimine bildirmemesi sebebi ile klinik tedavi sırasında enfeksiyon riski ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hastaların sistemik durumları, alerji varlığı ve bulaşıcı hastalıklar açısından hekimini bilgilendirmesi zorunludur.

Genel sağlık durumu ile ilgili olan aşağıdaki soruların hasta ve/veya yakını tarafından cevaplandırılması gerekmektedir.

Hasta yoğunluğunun yüksek olması nedeni ile muayene ve özellikle radyoloji hizmeti süresinde gecikmeler olabilmektedir. Ayrıca farklı branştaki (tıp ve diş hekimi) meslektaşlarımız tarafından konsültasyon istenmekte ve bu hastaların bir grubu yatan hasta konumunda olmaktadır. Acil ve yatan hastaların muayene ve röntgen aşamalarında öncelikleri mevcuttur. Travma, kaza, darp bulgularınız varsa, adli vaka iseniz tutanak tutmak kanunen gereklidir.

 

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ait Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Yapılacak muayene, röntgen çekimi (ağız içi ve/veya ağız dışı), dental volümetrik tomografi, Ultrason ile ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

 

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ ENDODONTİ DİŞ TEDAVİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer belgelerin eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb.) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

 

Endodonti alanında kanal tedavisi, kanal tedavisi yenilemesi, kanal içi post uygulaması, dolgu, devital beyazlatma, açık apeksli dişlerin tedavisi ve travmatik diş yaralanmalarının tedavileri yapılmaktadır.

KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi dişin içindeki damar sinir (pulpa) dokusunu çıkararak bu dokunun bulunduğu boşluğun bakteri ve artıklardan arındırılıp kök kanalının çeşitli dolgu maddeleri ile doldurulmasıdır. Canlı bir dişte çürüğün damar sinir dokusuna kadar ulaşması nedeniyle, ya da dişin canlılığını yitirip iltihaplanması sonucu kanal tedavisi uygulaması gerekebilir. İltihaplı bir dişte kanal tedavisi yapılmazsa kök kanalındaki enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve sonuçta diş kaybedilebilir. Diş canlı ise ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır, diş ölü ise ağrı hissetmeyeceği için anesteziye gerek duyulmaz. Daha sonra çürük temizlenip, sinir ve doku artıkları çeşitli kanal eğeleri ve yıkama solüsyonları ile temizlenir. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihaplı dişlerde iltihabın durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur. İltihaplı olmayan dişlerde bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde bitirmek mümkündür. Tedavinin kaç seansta bitirileceğine hekiminiz duruma göre karar verir. Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca çok fazla kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir. Doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %95 dolaylarındadır. Kanal tedavisi uygulanmış dişin kırılganlığı normal dişlere oranla daha fazladır ve dişin renginde bir miktar matlaşma görülebilir. Eğer ağız bakımı iyi yapılır, diş tekrar enfekte olmazsa ya da kırık meydana gelmezse diş ömür boyu kullanılabilir. Ancak kanal tedavisi sırasında ya da tedavi sonrası herhangi bir zamanda meydana gelen çürük, perforasyon ya da kırık gibi komplikasyonlar nedeniyle dişin çekilmesi gerekebilir.

RETREATMENT (KANAL TEDAVİSİ YENİLENMESİ)

Daha önce yapılan ancak çeşitli nedenlerle başarı alınamayan kanal tedavisinin yeniden yapılması işlemine Retreatment (Yeniden Kanal Tedavisi) denmektedir. Enfeksiyonun tam olarak uzaklaştırılamaması ya da tüm kanalların temizlenememesi gibi durumlar, kanal tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur. Kök kanallarının yeniden tedavisinde, daha önceki tedavide uygulanmış tüm restoratif materyaller kaldırılır. Başarısız olunan kanal tedavilerinde genellikle enfeksiyon söz konusudur ve ortadan kaldırılması oldukça zorlu bir süreçtir. Elbette bir diş, başarısız kanal tedavisi geçirmişse, yeni yapılacak tedavinin başarı şansını da düşürecektir. Çünkü hem bölgedeki zorluklar artmış, hem de daha güçlü bir bakteri içeriği gelmiştir. Bazı durumlarda kanal tedavisi geçirmiş olan dişin tedavisi de zor olmaktadır. Örneğin, dişte bir post uygulaması ve yeni yapılmış bir kron var ise, kanal tedavisi yerine dişe endodontik cerrahi uygulanabilmektedir. Fakat kötü yapılmış ya da başarısız sonuçlanmış bir tedavinin ardından hemen dişin çekilmesi düşünülmemeli, tedavi için bir kez daha dişe şans tanınmalıdır. Ancak yeniden kanal tedavisi sırasında ya da tedavi sonrası herhangi bir zamanda meydana gelen perforasyon, kırık, kullanılan kanal eğelerinin dişin içinde kırılması ya da yeniden enfeksiyon gelişmesi gibi komplikasyonlar nedeniyle dişin yine de çekilmesi gerekebilir.

KANAL İÇİ POST UYGULAMASI

Kuron kısmı fazla harap olmuş dişlerde dolgunun tutuculuğunu ve sağlamlığını temin edebilmek için bazen dişin kökünden destek almak gerekmektedir. Bu durumda dişe kanal tedavisi ve kanal içi post uygulanarak sadece kökü kalmış dişlerin bile restore edilerek ağızda kalması sağlanabilir. Daha önceleri metal postlar kullanılsa da, günümüzde gelişen teknolojiyle beraber çıkan ışık geçirgen “fiber-post”lar kullanılmaktadır. Fiber postların estetik özelliği ve direnci daha yüksektir ve daha kısa sürede uygulanabilmektedir. Hazırlanmış kök kanalına yerleştirilen “fiber-post” ışınla ve kendi kendine sertleşebilen yapıştırıcılarla (resin siman) yapıştırılır, sonrasında üzerine direkt ışınlı dolgu yapılarak kaplama (kron) için uygun alt yapı hazırlanır. Her dişe post uygulamasına uygun olmayabilir, dişinize post uygulaması yapılıp yapılamayacağına doktorunuz karar verir. Post uygulaması sırasında kökte perforasyon, kırık meydana gelebilir ya da yapıştırılan post tekrar yerinden çıkabilir, bu durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir.

 

AÇIK APEKSLİ DİŞLERE UYGULANABİLECEK TEDAVİLER

Açık apeks, kök gelişimini tamamlamamış daimi bir dişin pulpası, geri dönüşümsüz olarak hastalandığında ya da travmatik olarak yaralandığında veya gelişimini tamamlamış daimi bir dişte, enfeksiyona bağlı olarak kökün rezorbe olması ile meydana gelir. Bu tip dişlerde apikalde bir sert doku engeli oluşmadığı için, kök kanallarının sızdırmaz bir şekilde doldurulması oldukça zordur. Bu tür vakalarda enfeksiyon ya da kanal dolgusu açık olan apeksten kanal dışına taşabilir. Bu nedenle öncelikle çeşitli yöntem ve materyaller kullanılarak apeks gelişimi sağlanmalı ya da apeks kapatılmalıdır. Bu tedavi için sıklıkla mineral trioksit agregat (MTA) kullanılmaktadır. MTA ile apeksifikasyon tedavisinde kök ucunda bir tıkaç oluşturulur ve kök kanalının geri kalanının kanal tedavisi tamamlanır. Revaskülarizasyon tedavisi ile ise pulpa rejenerasyonunun sağlandığı ve bu sayede kök gelişiminin devam ettiği düşünülmektedir. Bu tedavide ise kökün belli bir bölümü MTA ile örtülenir ve kök ucunun gelişimini devam ettirmesi beklenir. Her hastada kök ucu gelişimi devam etmeyebilir. Kök ucu gelişim devam etmese de dişte ağrı şişlik ya da yeni gelişen bir lezyon olmadığı sürece tedavi başarılı kabul edilir ve diş uzun süre ağızda kalabilir. Açık apeksli dişler normal dişlere göre tedavisi daha zor ve başarı şansı daha düşük dişlerdir. Yukarıda anlatılan tedaviler uygun bir şekilde uygulanmış olsa bile iyileşme sağlanamayabilir ve sonuçta dişe apikal cerrahi uygulaması ya da çekim gerekebilir.

DEVİTAL DİŞ BEYAZLATMASI

Renklenmiş dişlerde kanal tedavisi sonrası uygulanan dişin rengini açmaya yönelik bir tedavidir. Dişe ait bazı durumlar beyazlatma tedavisi için engel oluşturabilir, beyazlatma uygulanıp uygulanamayacağına hekiminiz karar verir. Duruma göre işlem birkaç seans sürebilir. Bazı durumlarda istenilen beyazlatma sağlanamayabilir veya tedaviden bir süre sonra dişler tekrar eski renklerine dönebilir. Beyazlatma uygulanmış dişin kırılganlığı normal dişlere oranla daha fazladır.

TRAVMATİK DİŞ YARALANMALARI

Daimi dişlerin travmatik yaralanmaları, çocuk ve genç erişkinlerde sıklıkla gerçekleşmektedir. Dişlerde meydana gelen sallanma, kron kırıkları, kök kırıkları, dişin yerinden çıkması (avülsiyon) ya da dişin kemik içine gömülmesi (intrüzyon) gibi yaralanmaların tedavileri için splint uygulaması, reimplantasyon, cerrahi ya da ortodontik extrüzyon gibi çeşitli tedaviler yapılabilmektedir. Travmatik yaralanmalarda en uygun tedavi yöntemine hekiminiz karar verecektir ancak bu dişlerde tedavi daha zor ve başarı yüzdesi daha düşüktür. Tedavi sırasında ya da sonrasında dişin çekimi gerekebilir. Travma, kaza, darp bulgularınız var ise, adli vaka iseniz kanunen tutanak tutulması zorunludur.

TEDAVİ SONRASI HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALLAR ve GENEL UYARILAR

Rutin ağız bakımı işlemleri (diş macunu ile günde iki kere diş fırçalama, diş ipi kullanımı) aksatılmamalıdır.

Kanal tedavisi ve yeniden kanal tedavisi sonrasında dişte hafif ağrı, hassasiyet ve şişme şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Kanal tedavili dişlerle sert gıdalar ısırılırken dikkatli olunmalıdır.

Post uygulanan dişler genellikle kron yapılmasını gerektirir. Hekiminiz dişe kron kaplanmasını önerirse ihmal edilmeden yaptırılmalı aksi takdirde diş ya da post üzerine yapılan dolgu tekrar kırılabilir.

Endodontik tedavi yapılacak hastaların genel sağlık durumları ile ilgili olarak (alerji, geçirilmiş bulaşıcı olma riski bulunan hastalıklar, devam eden tedaviler, kullanılmış ve / veya kullanılmakta olan ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar vb.) hekime bilgi vermesi zorunlu olup, hekim tarafından tedavi yapmaya uygun görülmez ise bir takım tetkikler ve ilgili doktorlardan görüş istenebilir.

Endodontik tedavi öncesinde yapılacak olan anesteziye bağlı olarak alerjik ve toksik reaksiyonlar, geçici yüz felci gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Bu durumlar geçici olup endişe edilmesine gerek yoktur. Oluşan his kaybı süresi, kullanılan anestezik maddeye, anestezinin uygulandığı bölgeye ve kişinin anatomik yapısına göre değişiklik gösterir. Lokal anestezinin etkisi geçene kadar çiğneme gerektirecek katı gıdalar almamaya özen göstermeniz gerekir. İşlem sırasında çevre sert ve yumuşak dokularda yaralanma, çene ekleminin çıkması, kanal tedavisinde kullanılan aletlerin hastadaki ani refleksler sonucu yutulması, kron veya kök perforasyonları, kök

 

kanalı içinde alet kırılmaları, irrigasyon solüsyonunun dişin kök ucundan dışarıya taşması, irrigasyon solüsyonunun hastanın ağız içine ya da yüzüne sıçraması/dökülmesi, işlem sonrasında ağrı ve şişlik gibi komplikasyonlar oluşabilir. Endodontik tedaviye başlanan dişin tedavi sürecindeki durumuna bağlı olarak gerekli görüldüğünde ilgili dişin çekimi veya tedavi sonrası ileri cerrahi işlemleri için hastanın cerrahi bölümüne sevki söz konusu olabilir.

Endodontik tedavi dişin durumuna bağlı olarak birkaç seans sürebileceğinden, ara seanslarda kullanılan geçici dolgu maddesinin düşmesi veya dişin kırılması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda hekim bilgilendirilmeli ve acil randevu talep edilmelidir.

Kliniğimizde yapılan her türlü işlem sonrası hekim önerilerine kesinlikle uyulmalı, verilen randevulara düzenli gelinmelidir. Tedavi süresince randevu değişiklik talepleri hekime en az 1 hafta önceden bilgilendirilmelidir.

 

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

 Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım. Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ ORTODONTİ DİŞ TEDAVİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

Sevgili Hastamız, yapılan klinik ve röntgen incelemesi sonucu ortodontik tedaviyi gerektiren bir probleminiz olduğu görülmüştür. Bu tedavi gönüllülük esasına dayalıdır. Tedaviyi kabul edip etmemekte serbestsiniz. Kararınız öncesinde sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Aşağıdaki bilgileri okuyup anladıktan sonra veya anlamadığınız konularda bizden bilgi aldıktan sonra size önerilen tedaviyi onaylıyorsanız bu formu imzalayınız.

Ortodontik tedavinin faydaları;

Ortodontik tedavi genel ağız sağlığını büyük oranda olumlu etkiler. Bunun yanı sıra dişler, yüze ait yapılar ve sağlıklı güzel bir gülümseme arasındaki uyumu sağlar. Ahenkli bir gülümseme kişinin kendine güvenini sağladığı gibi hayat kalitesini de arttırır. İyi sıralanmış dişler sayesinde dişler daha kolay fırçalanır ve bu sayede diş, dişeti ve destek dokularına ilişkin hastalık riski de azalır. Ortodontik tedavilerde başlangıçta bilinemeyen en önemli şey tedaviye karşı alınacak cevap ve hastanın işlemler sırasında hekimle işbirliği yeteneğidir.

Başarılı bir ortodontik tedavi için;

1. Hastanın kendisine yapılacak tedavi hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Genellikle bilgilendirilmiş hastalarda uyum zorluğu yaşanmaz. Uyumlu hastalarda olumlu sonuçlar elde edilir.

2. Ortodontik Tedavi uzun süreli ve disiplin gerektiren bir tedavidir. İyi bir sonuç için hasta-hekim-aile işbirliği şarttır.

3. Hasta, hekimin öngördüğü tedaviyi sonuna kadar ve eksiksiz uygulamak zorundadır. Hastanın ve ailesinin işbirliği eksikliğinde ortaya çıkan uyum eksikliği durumunda hekim tedaviye son verme hakkına sahiptir.

4. Tedaviyi kabul etmeniz durumunda ağız içi yapılarınız, dişleriniz, çene kaslarınız ve çene eklemleriniz muayene edilecek ve bulgular kaydedilecektir.

5. Tedavi başlangıcında teşhis amaçlı olarak, tedavi süresince kontrol amaçlı olarak ve tedavi sonrasında diş ve çevre dokuların ayrıntılı olarak incelenebilmesi için diş ve baş röntgenlerinin çekilmesi ve diş-çene ölçülerinin alınması gerekmektedir. Tedavi değişikliklerini daha net izleyebilmek için ağız içinden ve ağız dışından fotoğrafların çekilmesi gerekmektedir. Bazı ortodontik anomalilerin teşhis ve tedavisinde, eklem rahatsızlıklarında ileri tetkiklerin (Magnetik Rezonans Görüntüleme-MRI, Kompüterize Tomografi-CT, diğer diş hekimliği veya tıp anabilim dallarından konsültasyon) istenmesi de gerekebilir.

6. Bu kayıtlardan gerekli olanlar tedavi süresince belirli aralıklarla alınmaktadır. Bu kayıtlar ileride tekrar incelenerek doğru tanı konulmasında ve tedavinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi için gerekli olabilmektedir. Bu kayıtlar, kimliğiniz belirtilmeden bilimsel nitelikteki yayınlarda ve ortodonti anabilim dalımızdaki sunumlarda kullanılabilir. Bu amaçların dışında bu kayıtlar kullanılmayacak ve başkalarına verilmeyecektir.

7. Hastanın genel sağlık durumu ile ilgili olmak üzere herhangi bir sistemik hastalığın mevcudiyeti (kan hastalıkları, kemik hastalıkları, hormonel bozukluklar, alerjik hastalıklar vb. ortodontik tedaviyi etkileyebilir. Bu ve benzeri hastalıkları ve tedavi sırasında hastanın sağlık durumu ile ilgili değişiklikleri bize bildirmeniz gerekmektedir.

8. Diş, çene ve yüz yapılarınızdaki bozuklukları biyolojik sınırlar içerisinde düzeltebilmek için ortodontik apareyleri 6 ay – 4 yıl boyunca kullanmanız gerekebilir. Uygulanan tedavinin şekline göre belirli aralıklarla kontrol randevularına düzenli olarak gelmeniz gerekmektedir.

ORTODONTİK TEDAVİDE UYGULANAN TEDAVİ VE İŞLEMLER:

Bu tedavi sırasında problemlerin giderilmesi için belirli sürelerde çeşitli apareyler kullanılması gerekmektedir. Bunlar HAREKETLİ AĞIZ İÇİ APAREYLER / SABİT AĞIZ İÇİ APAREYLER olarak isimlendirilir. Bu apareylerin bir tanesi veya hepsi ayrı zamanlarda veya gerektiğinde aynı anda kullanılabilecektir.

SABİT ORTODONTİK TEDAVİLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Tedaviye başlamadan önce diş hekiminiz tüm dişlerinizi muayene etmeli, varsa çürük dişler tedavi edilmeli, gereken dişlere kanal tedavisi ve gerekiyorsa diş taşı temizliğiniz yapılmalıdır. Ortodontik tedaviniz aktif ve pasif olmak üzere iki dönemden oluşur ve ortodontik probleminizin şiddetine ve bünyenizin tedaviye vereceği cevaba bağlı olarak birkaç yıl sürebilir. Bu süre boyunca karşılaşılabilecek bazı sorunlar aşağıda sıralanmıştır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için tedavi kurallarına uyulması, randevulara düzenli olarak gelinmesi ve hekiminizle işbirliği içinde olunması önemlidir.

 

Tedavi amacıyla dişlerin üzerine tutucu parçalar (braket) yapıştırılıp bunların içinden teller geçirilecektir. Gerekli olduğunda çene kemiğine yerleştirilen destek amaçlı vidalar; çeneyi genişleten vidalı aygıtlar; metal yaylar, lastik zincirler vb. kullanılabilmektedir. Kimi zaman da hasta tarafından takıp çıkarılması gereken ağız dışı aygıtların (enselik/yüz maskesi gibi aygıtlar) veya ağız içi/dışı lastik halkaların kullanılması gerekebilir. Tedaviniz sırasında uygun görüldüğünde başka aygıtları da üst ve/veya alt çenenize ya da ağız dışına yerleştirilebilir. Bunların kullanımları ile ilgili talimatlara aynen uyulması gerekmektedir.

Çekimli ortodontik tedavi: Hastanın üst/alt çenesinde dişlerinin düzgünce sıralanabilmesi için yeterli yer bulunmadığı takdirde, ağızdaki mevcut problemin giderilmesi için çekimli ortodontik tedavi yapılması gerekmektedir. Çekimli ortodontik tedavi hekiminizin tıbbi açıdan uygun gördüğü dişlerin çekilmesi ile yapılan bir tedavidir. Diş çekimi ile elde edilen boşluklardan yer darlığının giderilmesi ve/veya dişlerin kapanışının düzeltilmesi için faydalanılacak ve bu boşluklar tedavi sonunda diş dizisinin dışında duran dişlerin yerlerine alınması ile doldurulacaktır.

Cerrahi tedavi: 20 yaş dişlerinin, ortodontik amaçlı dişlerin çekimi, yumuşak doku anomalilerin tedavisi, gömük dişlerin üzerlerinin açılması gibi durumlarda ağız, diş ve çene cerrahları ile işbirliğine gidilir. Çenesel anomalilerde ise karşılaşılan vaka çok ağırsa sadece ortodontik tedavi yeterli olmaz. Çene kemiklerini ilgilendiren defektler, sendromlar, anomali ve malformasyon gruplarında plastik cerrahlarla birlikte çalışma ve planlama gerekebilir.

Dudak-damak yarığı: Dudak damak yarığı olan bebeklere beslenme plağı ya da erken ortopedik girişimler uygulanabilmektedir. Bu amaçlarla bebeklerden ölçü almak gerekir. Bu işlemler sırasında bebeğin ebeveynleri doktora yardımcı olur. Bebek doğru tutulmadığı ya da fazla ölçü konduğu takdirde bu maddenin yutulması, aspire edilmesi tehlikesi vardır. Yine bebeklere uygulanan apareyler temiz bir ip ile bebeğin yakasına bağlanmalıdır. Uyku sırasında bu apareyler de yutulabilir.

Ortodontik tedavi sırasında hastalar bazı olumsuzluklar yaşayabilir. Bu sıkıntıları yaşamamak ve/veya kolayca atlatabilmek için size açıklanan kurallara mutlaka uyulmalıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ GÖREN HASTALARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR VE YAŞANABİLECEK SORUNLAR

1. Ağrı: Dişlerinize yapıştırılan metal veya seramik braketler ile uygulanan kuvvetler ilk 1 hafta kadar dişlerde sızı ve ağrı yaratabilmekte ve bazen günlük fonksiyonlarınızı etkileyebilmektedir. Ayrıca bazı randevularda tellerin aktivasyonu sonucu 1-2 gün dişlerinizde hassasiyet ve ağrı olması normaldir. Bunun dışında devamlı ve artan bir ağrı durumunda ya da batan, vuran, acıtan bir problemle karşılaştığınızda bize telefonla başvurunuz.

2. Ağız bakımı: Ortodontik tedavide ağız bakımı çok önemlidir. Dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketler gıda tutulumunu arttırmakta ve bunun neticesinde dişlerinizin üzerinde daha kolay bir şekilde eklenti ve yiyecek birikmektedir. Tedavi boyunca ağız temizliğine dikkat edilmez; dişler düzenli bir şekilde fırçalanmazsa dişlerde renk değişiklikleri, beyaz ve kahverengi lekeler ve çürükler oluşabilmektedir. Ayrıca dişetlerinde büyüme kanama ve iltihapla kendini gösteren ve kemik kaybına varabilen dişeti problemleri oluşabilmektedir. Bunlara ek olarak ağız kokusu şikayetiyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle dişler ana ve ara öğünlerden sonra düzenli olarak, tüm gıda artıklarının uzaklaştırıldığından emin olana kadar fırçalanmalıdır. Ortodontik tedavi boyunca dişlerinin temizliğinden ve hijyen eksikliğine bağlı olarak gelişebilecek problemlerden hastanın kendisi sorumludur.

YETERİNCE AĞIZ BAKIMI SAĞLAMAYAN HASTALAR 2 DEFA UYARILACAK ANCAK 3.DEFA BU SORUNLARLA KLİNİĞİMİZE GELEN HASTALARIN TEDAVİSİNE HİÇBİR MAZERET KABUL ETMEDEN SON VERİLECEKTİR.

3. Sakınılması gereken gıda maddeleri: Sabit tedavi boyunca sizden birtakım gıdalardan uzak durmanızı isteyeceğiz. Asitli ve gazlı içecekler dişlerin çürümesini kolaylaştırmakta ve renk değişikliğine neden olmaktadır. Ayrıca dişlere yapıştırılan parçaların kopmasına neden olabilmektedir. Erik, fındık, ceviz gibi sert yiyecekler, sakız gibi yapışkan maddeler, apareyin kırılmasına ve yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Tedaviniz boyunca bu gibi gıdalardan uzak durmanız tedavinizin seyri bakımından çok önemlidir. Bu konuda bize yardımcı olacağınızı düşünüyor ve teşekkür ediyoruz.

BRAKETLERİN ÇOK SIK KOPARILMASI TEDAVİNİN AKSAMASINA YOL AÇARAK, TEDAVİNİN SÜRESİNİ BİR HAYLİ UZATACAĞINDAN BU HASTALAR 2 DEFA UYARILACAK, ANCAK 3.DEFA UYARILARI DİNLEMEYEREK BRAKETLERİNİ KOPARAN HASTALAR TEDAVİ DIŞI BIRAKILACAKTIR.

4. Ortodontik tedavi sırasında bazı hastalarda tedaviyle diş köklerinde kısalma oluşabilir. Bu durum genetik, bireysel ve çevresel birçok sebepten etkilenebildiğinden bazı hastalarda ciddi problemler oluşturabilir Eğer ciddi bir kısalma söz konusu ise tedavi tarafımızdan sonlandırılabilir.

 

5. Bazı hassas bünyelerde kızarıklık, döküntü, şişlik gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en kısa sürede bize ulaşmanız gerekmektedir.

6. Çene eklemi problemleri: Nadiren çene ekleminde ağrı, ses, baş ağrıları ya da kulak ağrıları gibi problemler görülebilir. Ancak tüm bu nedenler ortodontik tedavi görmeyen hastalarda da sıklıkla izlenmektedir. Yine de tedavi sırasında çene eklemi bölgesine ilişkin ağrı, baş ağrısı ya da fonksiyon dışı herhangi bir bulgu derhal doktora bildirilmelidir.

7. Dişlerde canlılık kaybı: Dişler, önceki bir yaralanma ya da dişlerdeki geniş restorasyonlar nedeni ile canlılığını yitirebilir. Ortodontik diş hareketi bu durumu daha kötüye götürebilir ve nadiren dişlerde kanal tedavisi gerektirebilir.

8. Apareylerin kırılması-yutulması: Kazara ağız içinde kullanılan apareyler çiğnenebilir, kopar ve hatta bazen apareylerin parçaları yutulabilir. Eksik bir parça olduğu anlaşılırsa doktora başvurulmalıdır.

9. Ağız içi yaralanmalar-çizikler: Ortodontik apareylerin bölümleri dudak-yanak gibi yumuşak dokuları fonksiyon ya da dinlenme konumunda rahatsız edebilir. Yumuşak dokuların adaptasyonu çabuk gelişir ancak bazen bu sürenin daha konforlu geçmesi için doktorlar hastalarına apareylerin üzerini koruyucu mumla örtmesini önerir. Bazen de dental aletlerle çalışırken yanlışlıkla diş ya da yumuşak doku yaralanmaları diğer tüm dallarda olduğu gibi gelişebilmektedir. Ancak bunun olmaması için doktorlarımız tarafından maksimum çaba sarf edilmektedir.

10. Ağız-dışı aparey yaralanmaları: Bazı koşullarda diş ya da çenelere kuvvet iletimi için ağız dışından destek alan apareyler kullandırılmaktadır. Bu apareyler dikkatsiz kullanıldığında yüzde ve gözde çok ciddi yaralanmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle bu apareylerin spor gibi aktivitelerde kullanılmaması önerilir. Yine bu apareyler destek aldıkları bölümlerde hafif kızarıklık, kaşıntı ya da saçların seyrelmesi gibi yan tesirler yapabilir. Doktor kontrolünde ilerleyen ve bilinçli biçimde apareyini kullanan hastalarda bu tür etkiler çoğunlukla hiç oluşmaz ya da çok önemsiz miktarlarda gelişir.

11. Hastalardaki elverişsiz büyüme modeli: Bazen büyüme modelindeki eksiklikler ya da bir dişin atipik gelişimi tedavi olanaklarını sınırlar ve hedeflenen sonucu etkiler. Eğer tedavi sırasında ya da sonrasında uyumsuz bir büyüme–gelişme modeli ile karşılaşılır ya da bir diş vaktinden geç gelişirse kapanış değişebilir. Bu nedenle yeniden tedavi ya da cerrahi destek gerekebilir. Büyüme düzensizlikleri ve anormal diş gelişimleri ortodontistin kontrolünde olmayan biyolojik süreçlerdir ve tedavi sonrası büyümedeki bir değişim tedavi kalitesini direkt etkiler.

12. Tedavi zamanında uzama: Hasta uyumsuzluğu, aşırı ya da zayıf kemik gelişimi, randevuları kaçırma, apareylerin kırılması, kopması, kötü ağız hijyeni tedavi süresini uzatıp, tedavi kalitesini azaltır.

13. Kötü ağız hijyenine sahip hastalar, randevularına periyodik olarak gelmeyen hastalar ve 6 ay süre ile randevusuna gelmeyen hastalar tedaviden çıkarılacaktır.

PEKİŞTİRME TEDAVİSİ

Her ortodontik tedavinin sonunda, dişlerde hareket etme ve tedavinin başındaki ilk konumuna geri dönme eğilimi söz konusudur. Bu nedenle aktif ortodontik tedavi biter bitmez pasif bir ortodontik tedavi olan “Pekiştirme Tedavisi” ne başlanmalıdır. Bu tedavide hekimin hasta için uygun gördüğü sabit ve/veya hareketli bir pekiştirme apareyi kullanılır. Eğer hareketli pekiştirme apareyi yapılmışsa, bu apareyin aktif ortodontik tedavi süresinin en az yarısı kadar gündüz ve gece tam gün kullanılması, daha sonra da en az bu süre kadar geceleri kullanılması gerekmektedir. Ancak bitmiş olan ortodontik tedavinin kalıcılığının sağlanması için pekiştirme apareylerinin ömür boyu kullanılması önerilmektedir. Pekiştirme apareylerinin talimatlara uygun olarak kullanılması ve hekimin uygun gördüğü şekilde kontrollere düzenli olarak gelinmesi tedavi sonucunun kalıcılığı açısından çok önemlidir.

Pekiştirme tedavisinde uygulanan apareylerin kullanılmaması ve/veya kontrollere gelinmemesi durumunda dişlerde hareket etme ve tedavinin başındaki ilk konumuna geri dönme eğilimi söz konusu olursa ikinci ortodontik tedavi devlet tarafından ödenmemektedir. Hasta bu ortodontik tedavinin ücretini kendi imkanları ile ödemek durumundadır.

HASTANIN BEYANI

Tüm ağzımın (dişlerimin ve dişetlerimin) ayrıntılı klinik ve radyografik muayenesi ilgili dişhekimi tarafından yapıldı. Ağız içerisinde ve dişlerimdeki problemlerimin ne olduğu tedavisinin neden gerektiği, ortodontik tedavi sırasında ve sonrasında olabilecek değişiklikler ve karşılaşabileceğim olası problemler ilgili dişhekimleri tarafından bana anlatıldı. İster doğrudan ister dolaylı olsun tedavi uygulamasından kaynaklanan nedenlerle meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorunumun ortaya çıkması halinde, her türlü tıbbi müdahalenin sağlanacağı konusunda gerekli güvence verildi. Tedavi sırasında bir sağlık sorunu ile karşılaştığımda; çalışma saatleri içerisinde doktorumu 0850 309 0048 numaralı telefonlardan arayabileceğimi biliyorum. Yapılacak girişimler ve ortodontik tedavi ile ilgili bilmek ve öğrenmek istediğim her şeyle ilgili soru sormam için

 

fırsat verildi ve bu konuda tatmin edici yanıtlar aldım. Uygulanacak işlemlerin ve ortodontik tedavinin ağız, diş sağlığı ve görünümümün daha iyi olması amacıyla yapıldığını ancak bu sonucun garanti edilemeyeceğini, her hasta için ayrı bir “en iyi sonuç” olduğunu kabul ediyorum. Bu tedaviye katılmak zorunda değilim ve katılmayabilirim. Tedavi olmam konusunda zorlayıcı bir davranışla karşılaşmış değilim. Eğer katılmayı reddedersem, bu durumun tıbbi bakımıma ve hekim ile olan ilişkime herhangi bir zarar getirmeyeceğini de biliyorum. Bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Kendi başıma belli bir düşünme süresi sonunda ortodontik tedavi görmeye karar verdim.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

 Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ PEDODONTİ DİŞ TEDAVİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

Pedodonti alanında koruyucu diş hekimliği uygulamaları, çürük dişlerin tedavisi, süt ve daimi diş kanal tedavileri, genç daimi dişlerin vital, devital ve rejeneratif endodontik tedavisi, erken süt diş kayıplarına bağlı sabit veya hareketli yer tutucu uygulamaları, aşırı madde kayıplı dişlerin restorasyonu, vital/devital diş beyazlatma tedavileri, diş çekimi, sedasyon/genel anestezi altında diş tedavileri ve travmaya bağlı diş yaralanmalarında acil diş hekimliği uygulamaları yapılmaktadır.

1)     DOLGULAR

Amalgam dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımının, civa ile karıştırılması ile elde edilir. 100 yıldan fazla arka dişlerde kullanılan amalgam dolgular, günümüze kadar geliştirilerek gelmiştir. Amalgam dolgudaki civanın zehirli olduğu konusundaki bilgiler bilimsel olarak ispatlanamamıştır. Bütün bilimsel araştırmalarla civanın zararsız olduğu sonucuna varılmıştır. Civa diğer metallerle birleştiğinde alaşım oluşturarak farklı bir kimyasal yapı meydana getirir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha küçüktür.

Diş rengi dolgular: Diş renginde estetik dolgulardır. Kompozit, kompomer, cam iyonomer siman, rezin modifiye cam iyonomer simanlar kullanılır. Hem ön hem arka dişlerde başarılı olarak kullanılabilmektedir. Bu dolgular dişlere özel yapıştırıcılar aracılığıyla bağlanmakta, diş dokularını desteklemekte ve soğuk-sıcaklık iletimini engellemektedir. Kompozitler, sadece çürük dişlerin tedavisinde değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirmek için de estetik amaçlı kullanılabilmektedir. Dolguların uzun dönem başarılı olabilmesi için ağız bakımının iyi olması şarttır. Cam iyonomer dolgular; dişlere kimyasal olarak bağlanan ve florür salarak dişleri çürümeye karşı koruyan tek dolgu maddesidir. Kompozitler kadar estetik olmamakla birlikte, arka dişlerde başarı ile kullanılmaktadır. Geçici dolgular: Kanal tedavisi yapılan dişlerde ara seanslarda, yüksek kaygılı çocuklarda tedavi tam olarak gerçekleştirilememişse ve bazı özel durumlarda kullanılır. İndirekt yapılan dolgular: Daimi dişlerde fazla madde kaybı olduğunda bazı durumlarda tercih edilebilecek dolgulardır. Bu dolgular hastadan ölçü alındıktan sonra laboratuvarlarda üretildiği için tedavi iki ya da üç seans sürebilir. Laboratuvardan gelen dolgu hekim tarafından dişe yapıştırılır. Diğer dolgulara göre oldukça pahalıdır.

2)     DİŞ BEYAZLATMASI:

 Diş renklenmelerinde ve kanal tedavisi sonrası renklenmiş daimi dişlerde uygulanan bir tedavidir. Hastaya ait bazı durumlar (yaş) beyazlatma tedavisi için engel oluşturabilir. Beyazlatma tedavisi klinikte veya evde uygulanabilir şekilde iki çeşittir. Seçilen tedavi şekline göre işlem birkaç seans sürebilir. Bazı durumlarda istenilen beyazlatma sağlanamayabilir veya tedaviden birkaç yıl sonra dişler tekrar eski renklerine dönebilir.

3)     DİŞ ÖZÜNE YAPILAN TEDAVİLER:

Diş özüne ulaşmış çürüklü dişlerde yapılan tedaviler bir tür deneme tedavisi olarak adlandırılır. Süt ve kalıcı dişlerde çürüğün diş özüne kadar ilerlediği görülmekle birlikte dişin enfekte olmadığına inanılıyorsa diş özünün bir bölümünün çıkarılarak kalan kısmı doku dostu malzeme ile örtülemesi ve sızdırmaz şekilde doldurulmasıdır.

4)     KANAL TEDAVİLERİ:

Süt veya kalıcı dişlerde diş çürüğü dişin özüne ulaşması sonrası diş enfekte olur ve iltihaplanır. Bu durumda dişin tüm durumları incelenir ve diş izin veriyorsa kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisinde dişin özü ve enfekte dokular kanal aletleriyle çıkarılır ve genişletilir. Antibakteriyel solüsyonlarla yıkanan diş, sızdırmaz şekilde doldurulur. Gerekli durumlarda kanal tedavili dişe post uygulaması yapılmaktadır.

5)     APEKSİFİKASYON VE REJENERATİF ENDODONTİK TEDAVİLER:

Travma veya çürüğe bağlı diş kök gelişimi duran genç kalıcı dişlere uygulanan tedavi yöntemlerdir.

6)     PREFABRİKE KRONLAR:

Aşırı derecede harap olmuş süt veya genç sürekli dişlerde direk/indirek restorasyon olanaksız ise ve kanal tedavileri sonrası uygulanmaktadır. Diş veya metal renginde olmakla beraber basınca dayanıklıdır, dişe yapıştırılarak uygulanır.

7)     YER TUTUCULAR:

Süt dişlerinin çürük ya da travmaya bağlı erken kayıplarında bu yerlerin korunması amacıyla uygulanan tedavilerdir. Aksi takdirde alttan gelecek daimi dişler gömük kalabilecek veya çapraşık/farklı yönlerde sürme eğilimi göstereceklerdir. İleride oluşabilecek ortodontik tedavilerin önüne geçmek amacıyla sabit ya da hareketli apareyler kullanılır.

 

 

8)     TRAVMAYA BAĞLI DİŞLER VE ÇEVRE BÖLGESİ TEDAVİLERİNİN YAPILMASI:

Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak pedodonti kliniğinde veya çene-yüz cerrahisine sevk şeklinde tedaviler gerçekleşmektedir. Adli vakaların gerekli mercilere iletilmesi söz konusudur.

9)     DİŞ ÇEKİMİ:

Süt veya daimi dişlerde tedavi şansının olmadığı enfeksiyon durumlarında, hastanın sağlığı ve gerekse dişin çevre dokularının olumsuz şekilde etkilendiği durumlarda dişlerin çekimine karar verilmektedir.

10)SEDASYON VE GENEL ANESTEZİ UYGULAMALARI:

Kaygı düzeyi yüksek ve engelli (fiziksel/bedensel) çocuklara uygulanan sedasyon ya da genel anestezi altında diş tedavileri başarılı sonuçlar vermektedir. Bu tedaviler öncesi gerekli uyarıları içeren ayrıntılı bilgilendirme formlarının okunması ve hekiminizden bilgi alınması daha sağlıklı olmaktadır.

11)  TOPİKAL FLOR UYGULAMASI:

Diş yüzeylerinin çürükten korunması amacıyla flor ürünlerinin cila şeklinde diş yüzeyine sürülmesi ya da jel formunda kaşıkla çenelere uygulanmasıdır. Flor uygulaması çürüğe karşı korunmada tek başına yeterli değildir. Sağlığa zararı olmayan bu tedavi, yılda iki kez tekrarlanmalıdır.

12)  FİSSÜR ÖRTÜCÜ UYGULAMALARI:

Azı dişlerinin çiğneyici yüzeyleri ile iç ve dış yüzeylerinde yapısal girintiler (fissürler ve pitsler) bulunmaktadır. Bu bölgeler çürüğe zemin hazırlar. Bu işlem çiğneyici yüzdeki girintilerin akışkan dolgu maddesi ile örtülemesidir. Bu uygulama 6 ayda bir kontrol edilmelidir.

 

TEDAVİ SONRASI HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALLAR

AMALGAM DOLGU

Amalgam dolgular 24 saatte sertleştiğinden, bu süre zarfında dolgulu dişinizin bulunduğu tarafla çiğneme yapılırken dikkat edilmesi gerekir. Amalgam dolgulardan sonra zamanla kaybolan, 3-4 günlük sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmektedir. Az da olsa bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda ya da çatal gibi başka bir metal girdiğinde elektriklenmeden doğan hassasiyetler olabilmektedir. Geçmeyen duyarlılıklarda tekrar hekiminize başvurmanız önerilmektedir.

DİŞ RENGİ DOLGULAR

Diş rengi dolguların bazıları (kompozit, kompomer) hemen sertleştikleri için tedavi sonrasında ısırma kuvvetlerine karşı dayanıklıdırlar. Tedavi esnasında anestezi uygulanmadıysa, dolgu yapımının hemen sonrasında hekiminiz aksini belirtmedikçe beslenmenize engel yoktur. Ancak, anestezi uygulandıysa anestezinin geçmesi beklenmelidir. Ayrıca bu dolgular ısırma kuvvetlerine karşı dişler kadar dayanaklı değildir. Bu nedenle, dolgulu ön dişlerinizle aşırı sert gıdaların tüketilmesinde dikkat etmek gerekir. Dolgu yapıldıktan sonra; sıcak-soğuk-tatlı gıdalara karşı şiddetli ağrı ya da apse gelişirse veya dolgunuzda kırılma olduğundan şüphelenildiğinde diş hekiminizle iletişime geçmek gerekmektedir. Dolgu yapıldıktan sonra, 24saat renkli gıdalar tüketilmemelidir. Kompozit dolgu yapımı sonrası zamanla kaybolan ve 7-10 gün sürebilen sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmektedir. Dolguların renkleri meyve suyu, kahve ve çay kullanımına bağlı olarak zaman içinde değişebilmektedir.

CAM İYONOMER DOLGU

Dolgu yapıldıktan sonra, 24 saat renkli ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Büyük dolgulu dişlerin olduğu tarafla sert gıdalar çiğnenmemelidir.

GEÇİCİ DOLGU

Düşme riski yüksektir. İlk 2 saat hiçbir şey yenilmemesi, sert/yapışkan gıdalarda dikkatli olunması ve düşmesi durumunda hekim ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

İNDİREKT DOLGU

Dolgu dişe yapıştırıldıktan sonra 7-10 gün sürebilen sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmektedir. Bu durum zamanla azalarak geçecektir. Dolgunun olduğu tarafla sert gıdalar çiğnenmemelidir.

 

BEYAZLATMA TEDAVİSİ

Beyazlatma işlemi sonrası dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Hassasiyetin geçmemesi halinde hekiminize başvurunuz. Beyazlatma sonrası iki hafta süreyle renklendirici yiyecek ve içecekler (çay, kahve, portakal suyu, şalgam suyu vb.) tüketilmemelidir.

DİŞ ÖZÜNE UYGULANAN TEDAVİLER

Bu durumdaki dişlerde yapılan tedaviler sonrası ağrısızlık, çok şiddetli diş ağrısı veya apseleşme ile sonuçlanan tablolarla karşılaşılabilir. Bu durumda acil olarak diş hekimine başvurulmalıdır.

KANAL TEDAVİLERİ

Kanal tedavileri birden fazla seans sürebilir. Süt dişi kökleri doğal olarak erimeye programlı olduğundan kanal tedavilerinde daimi dişlerden farklı eriyebilen kök kanal dolgusu kullanılır ve bu erimelere bağlı olarak yapılan kanal tedavisi yenilenebilir ya da dişin çekimi uygun olabilir. Randevuların aksatılması, yapılan tedavi sürecinizin açıklandığı tedavi devam formunun getirilmemesi tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açacaktır. Zorunlu nedenlerle randevunuza gelmeyecek olursanız lütfen hekiminizi arayınız. Kanal tedavisi sırasında ağrı ya da apse gelişebilir, geçici dolgu maddesi yerinden çıkabilir. Karşılaşabileceğiniz sıkıntılı bir durumda önerilerine başvurmak üzere hekiminizle iletişime geçmek gerekebilir. Ayrıca Süt dişlerindeki enfeksiyona bağlı olarak altındaki daimi dişlerde renklenme ve yapısal bozukluklar görülme ihtimali vardır. Tedavi edilemeyecek derecede harap durumda olup kanal tedavisi ile kurtarılmaya çalışılan süt ve daimi dişlerin tedaviye cevap vermemesi durumunda çekimine karar verilebilir.

APEKSİFİKASYON VE REJENERATİF ENDODONTİK TEDAVİLER

Apeksifikasyon çoğunlukla 3-6 ayda bir kök kanalına uygulanan bir antibakteriyel ilacın yenilenmesiyle kök kanallarının gelişiminin devam etmesini amaçlayan bir yaklaşık 2 yıl sürebilen bir tedavidir. Rejeneratif endodontik tedavilerde de kök gelişiminin, ortamın dezenfeksiyonu sonrası dokuda bulanan hücreler ile gerçekleşmesi amaçlanır. Her iki tedavinin de kesin başarısı halen günümüzde tam olarak saptanmamıştır.

PREFABRİKE KRONLAR

Esas amaçları dişin belli bir süre daha hizmet etmesini sağlamaktır. Yerinden çıkması veya kırılması durumunda diş hekiminizle iletişime geçmek gerekmektedir.

YER TUTUCULAR

Sabit ve hareketli yer tutucular hekim önerileri doğrultusunda kullanılır. Sabit Yer tutucu, özel bir dolgu maddesi ile dişe yapıştırılmıştır ve hekiminizin ön gördüğü süre boyunca dişin üzerinde sabit olarak kalması gerekmektedir. Yer tutucunuzun yerinden oynaması ya da düşmesi durumunda diş hekimiyle irtibata geçilmelidir. Sabit yer tutucunun bulunduğu taraf ile lokum, leblebi ve az pişmiş et gibi yapışkan ya da aşırı sert gıdalar çiğnenmemelidir. Aksi takdirde yer tutucunuz düşer ve farkında olmadan yutabilirsiniz. (Böyle bir durum ile karşılaşırsanız endişeye kapılmayınız ve hekiminizi arayınız.) Dişler ve yer tutucu itina ile fırçalanmalıdır. Yer tutucunun en geç 6 ayda bir kontrolü gerekmektedir. Hareketli yer tutucunun, takıldıktan bir hafta sonra kontrolü gerekmektedir. Yer tutucunun vurması, acıtması durumunda diş hekiminizle irtibata geçiniz. Hareketli yer tutucunuz ile hekiminizin önerisi dışında kesinlikle gıdaları çiğnemeyiniz veya yemek yemeğiniz. Aksi takdirde yer tutucunuz kırılabilir ve yeniden yapılması gerekir. Yer tutucuyu kullanamadığınız takdirde diş çapraşıklığı gelişebileceğini unutmayınız. Yer tutucunun altından diş çıktığını gözlendiğinde diş hekiminizle irtibata geçilmelidir.

Yer tutucunuzu, tipine göre doktorunuzun önerdiği şekilde, düzenli bir biçimde kullanınız. Yer tutucu üzerindeki tellerle oynamayınız. Yer tutucunuzu ağzınızdan sık sık çıkartmayınız. Yere düşürmeyiniz, kaybetmeyiniz. Kaybedilen yer tutucunun tekrar yapımı belli süre sonuna kadar farklı ücrete tabidir.

TRAVMAYA BAĞLI DİŞLER VE ÇEVRE BÖLGESİ TEDAVİLERİNİN YAPILMASI

Tedavi sırasında diş, kemik doku ve yumuşak doku kayıpları ile iyileşme esnasında enfeksiyon, duyu kaybı gibi durumlar olabilmektedir. Travma hastalarının hekimleri ile işbirliği içinde olmaları son derece önemlidir.

DİŞ ÇEKİMİ

Diş çekimleri lokal anestezi veya gerekli durumlarda sedasyon/genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Lokal anestezi sonrası alerjik reaksiyonlar, amfizem, uyuşuk bölgenin ısırılması ile oluşan yaralanmalar meydana gelebilir. Lokal anestezinin etkisi geçene kadar çiğneme gerektirecek katı gıdalar alınmamalı; farkında olmadan dil, dudak, yanak ısırılmamalıdır. Zorunlu hallerde beslenme ihtiyacınızı meyve suyu gibi sıvı gıdalarla gideriniz. Anestezi yapılan yer tedavi sonrası ağrıyabilir, bir süre sonra geçmesi beklenir. Farklı durumda diş hekiminizle irtibata geçilmelidir.

 

SEDASYON VE GENEL ANESTEZİ UYGULAMALARI

Bilinçli sedasyon uygulamaları doğru hasta grubunda oldukça güvenilir bir yöntem olmakla beraber diş hekimleri tarafından uygulanırken oldukça titiz çalışma gerektiren bir tedavi yöntemidir. Özellikle solunum yollarında sorun olan hastaların ve genel sağlığı ile ilgili sorunlu hastaların diş hekimlerine gerekli bilgileri vermesi gerekmektedir. Genel anestezi uygulamasında ayrıntılı genel sağlık değerlendirilmesi yapılmalıdır. Hastalar bu yöntemlerle ilgili oluşabilecek hayati risklerin farkında olması gerekmektedir. Bu yöntemlerde tedavi öncesi ve sonrası her hastanın hekiminin tavsiyelerine uyması zorunludur.

TOPİKAL FLOR UYGULAMASI

Flor uygulamasını takiben 2 saat süresince bir şey yenilip içilmemeli, ağzınız çalkalanmamalıdır. Florid uygulamasının yapıldığı gün, kanamalı diş tedavileri (diş çekimi) yaptırılmamalıdır. Rutin ağız bakımı işlemleri (florlu diş macunu ile günde iki kere diş fırçalama, diş ipi kullanımı) aksatılmamalıdır. Altı ayda bir diş hekimine ağrı olması beklenmeden kontrole gidilmelidir. Şekerli gıdaların ara öğünlerde değil, ana öğünlerde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim. Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım. Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım. Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum. Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

 

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

 

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ PERİODONTOLOJİ DİŞ TEDAVİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

Ağız muayenenizden sonra size dişeti hastalığınızın olduğu söylenmiş olabilir. Dişeti hastalıkları mikrobiyal dental plak denilen mikrop tabakasıyla ilişkilidir. Bu durum, gingivitis (dişeti iltihabı, dişeti kanaması, şiş dişetleri) ya da dişeti çekilmesine neden olan veya olmayan hafif, orta ya da ileri derecede periodontitis (kemik kaybı da eklenmiş dişeti hastalığı) olabilir. Size dişetlerinizi, altındaki çene kemiğini ve genel sağlık durumunuzu etkileyen bu hastalıkların tedavisi önerilmektedir. Dişeti hastalığı (periodontal hastalık), dişetini dişten ayırarak dişi çevreleyen kemikte erime oluşturur ve dişlerde destek kaybına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde diş kayıplarına ve genel sağlığı olumsuz etkileyecek diğer sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

TEDAVİ İÇERİĞİ

Diş taşlarının temizlenmesi

Öncelikle dişeti üzerinde görünen diştaşları bir el aleti yardımıyla uzaklaştırılır. Ardından gerekli görüldüğü takdirde yumuşak eklentiler ve renklenmeler turla dönen bir aletle (mikromotor+anguldurva ve ucuna takılan lastik frez) uzaklaştırılır. Renklenmelerin daha iyi kaldırılması için pomza kullanılabilir. Yapılan işlemler sonrasında ağız bakımı eğitimi verilecektir. Aynı seansta veya takip eden seanslarda dişetinin altında bulunan diştaşları ve eklentiler bölgeye özel el aletleri (küretler) ile uzaklaştırılır. Bu işlemler öncesinde gerekli görülürse lokal anestezi yapılabilir. İşlem süresi dişeti hastalığının şiddetine bağlı olarak 30-60 dakika arasında değişebilir. Tedavi, dişeti hastalığının şiddetine bağlı olarak bir seansta bitmeyebilir. Diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesinde eklentilerin miktarına ve renklenmelerin fazlalığına bağlı olarak ultrasonik titreşimli cihazlar da kullanıbilir. Bu aletler su ile soğutma sistemine sahip, hızlı titreşimlerle diştaşları ve eklentileri uzaklaştıran elektrikle çalışan cihazlardır. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan plak, diştaşı ve diştaşının tutunduğu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür. Önerilen tedavi uygulanmazsa dişlerin olduğu bölgede dişeti hastalığı devam eder. Hastadan istenilen ağız bakımı yapılmaz ise tedavi edilmiş alanlarda iyileşme gözlenmez. İyileşmeyi takiben dişeti çekilmesi meydana gelebilir. Dişeti çekilmesinin miktarı, dişeti cebinin ilk derinliğine ve periodontitisin derecesine bağlıdır.

Periodontal Abse Tedavisi

Periodontal apse akut veya kronik olabilir. Akut durumda şiddetli ağrı, şişlik, lenfadenopati, ateş ve halsizlik görülür. Bu durumda hastaya antibiyotik verilerek tedaviye başlanır. Antibiyotik kullanılmasının ardından apse drene edilir. Bunun için bölgeye lokal anestezi uygulanır ve subgingival bölgede kök yüzeyi düzleştirmesi yapılır. Eğer apse kronik ise sıklıkla antibiyotik tedavisi gerekmez. Önerilen tedavi uygulanmazsa periodontal apsenin daha derin dokulara ilerlemesi sonucu oluşan kemik kaybı sonucu dişlerde hareketlilik artışı, çiğneme fonksiyonunda azalma ve daha ileri dönemde diş kayıpları meydana gelebilir. Eğer önerilmişse antibiyotiklerin tarif edilen şekilde kullanılması gerekir.

Aşırı Kole Hassasiyeti Tedavisi

Dişeti çekilmesi olan alanlarda sıcak-soğuk ve tatlı-ekşi uyaranlara bağlı oluşabilecek hassasiyetin giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu amaçla flor içerikli solüsyon ve jeller kullanılır. İşlem 1 hafta arayla dört kez tekrarlanır. Uygulanan dozaj herhangi bir yan etki meydana getirmemektedir. Diş hassasiyeti devam edebilir. Uygulama sonrası 1 saat ağız çalkalanmamalı ve hiçbir şey yenilip içilmemelidir.

Splint Uygulamaları

Periodontal problemi olan hastalarda dişin etrafındaki kemik kaybına bağlı olarak dişlerde hareketlilik gözlenebilir. Bu hareketliliği önlemek amacıyla dişleri birbirine bağlayarak geçici ve daimi splintler kullanılır. Bu işlem için kompozit, fiber veya ortodontik teller kullanılabilir. Eğer dişler daimi olarak birbirine bağlanacaksa dişlerin iç yüzeylerinde ve/veya çiğneme yüzeylerinde oluk oluşturulur ve kullanılacak olan materyal bu olukların içinden geçirilir. Bu tedavi ile dişlerdeki hareketliliğin azalması ve hastanın fonksiyonunun geri kazanılmasının sağlanmasıdır.

 

 

Akut travma sonrasında hareketliliği önlemek için, okluzal terapinin bir parçası olarak, dişlerin yer değiştirmesini önlemek amacıyla uygulanır. Önerilen tedavi uygulanmazsa dişlerin olduğu bölgede dişeti hastalığı devam eder. Dişlerin hareketliliği artabilir. Bu hareketlilik diş ve destek dokuların kaybına neden olabilir. Tedavi sonrası dönemde splint kırılabilir. Dişlerde hassasiyet görülebilir. İşlem bölgesiyle sert yiyecekler yenilmemeli ve ısırma, koparma yapılmamalıdır. Aynı zamanda diş fırçalama ve diş arası fırçası kullanımına da devam edilmelidir. Splintte kırılma olduğunda hasta mutlaka hekimine başvurmalıdır.

Lokal Anestezi İle İlgili Oluşabilecek Sorunlar:

1. Lokal anesteziye karşı önceden geçirilmiş bir alerji geçmişiniz varsa, kalp, kan hastalıkları, yüksek tansiyon ve diğer genel sağlıkla ilgili bir rahatsızlığınız varsa mutlaka hekiminizi uyarınız. Yanlış beyan nedeni ile olabilecek sorunlardan hekiminiz sorumlu değildir.

2. Lokal anestezi uygulaması sırasında ve sonrasında ağrı, şişlik, yanma, enfeksiyon, geçici ya da kalıcı sinir harabiyeti ve beklenmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, döküntü, bulantı, kusma, solunum zorluğu, kalp atışında artış (taşikardi) veya azalma (bradikardi) çok düşük bir ihtimalle ölüm şeklinde olabilir.

Dişeti Tedavisi İle İlgili Oluşabilecek Sorunlar :

1.Tedavi öncesi, sırası ve sonrasında eğitim, araştırma veya arşiv amaçlı kullanılmak üzere ağız içi fotoğraf alınabilir. Bu fotoğraflar kullanılırken kimlik bilgileriniz saklı tutulacaktır.

2.Tedavi sırasında lokal anestezi uygulaması (sprey, jel veya enjeksiyon ile uyuşturma) gerekebilir.

3.Tedavi sırasında hafif şiddette ağrı hissedilebilir.

4. Tedavi sırasında eski ve/veya taşkın dolgular kırılabilir ya da düşebilir.

5.Dişeti tedavisi mevcut protezlerin çıkarılmasını ve dişeti tedavisi sonrası bu protezlerin yenileri ile değiştirilmelerini gerektirebilir.

6.İlk 1-2 günde ağrı, kanama, hafif şişlik, abse ya da deride renk değişimi (ekimoz) oluşabilir (Bunları engellemek için hekimin tavsiyelerine maksimum derecede uyulmalıdır).

7.Dişeti hastalığının şiddetine göre dişlerde aralanma, dişeti çekilmesi, dişlerin arasına daha kolay gıda birikmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

8.Tedavi sonrasında dişlerde hava alma, sıcak-soğuk hassasiyeti oluşabilir.

9.Tedavi sırasında dişlerde geçici bir dönem sallanma artışı oluşabilir.

10.Dişlerin üzerine bastırınca hafif ağrı hissedilebilir.

11.Canlı bir doku olan dişetinin yapılan tedaviye verdiği yanıt (iyileşme) hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bu yüzden tedaviye yanıt alınamayan durumlar olabilir ve tekrarlayan seanslar gerekebilir. 12.Bazı dişeti tedavilerinden sonra dokuların tamiri 3-4 hafta sürebilmektedir. Bu nedenle dişeti tedavisi sonrasında protez yapımı için 1 ay kadar beklenmesi gerekebilir.

13.Gerekli dişeti tedavilerinden sonra ilk kontrol randevusu 3 ay sonra, takip eden kontroller genelde 6 ay aralıklarla yapılmaktadır.

14.Bu tedavi sonucunda tam iyileşme olabileceği gibi, gerekli görülen durumlarda ileri periodontal cerrahi tedaviler de önerilebilir.

İşlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

1.Eğer lokal anestezi uygulanmış ise, iki saat boyunca (anestezi etkisi geçene kadar) bir şey yiyip içmeyiniz. 2.İyileşmenin düzgün olabilmesi için temizlik çok önemlidir, ağız bakımınızı hekiminizin önerdiği gibi yapmayı ihmal etmeyiniz.

3.Beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız lütfen doktorunuz ile temasa geçiniz.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

 Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak Cerrahisiz Periodontal Tedavi’nin (Diş yüzeyi temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi, periodontal apse tedavisi, aşırı kole hassasiyeti tedavisi, splint uygulaması, okluzal düzenleme) tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu’nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum. Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ SABİT PROTEZ KULLANAN HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

SABİT PROTEZLER

Kron (kaplama) ve köprü uygulamaları, çürük ve aşınma gibi herhangi bir nedenle diş dokusunun kısmen ya da tamamen kaybedildiği durumlarda yapılan ve kaybedilen dişe ait boşluğu yan dişlerden destek alarak tamamlayan ya da kısmi hasar görmüş dişe tam uyum göstererek dişi her taraftan saran, sabit restorasyon türleridir. Böylelikle kalan hasarlı diş dokusu korunmuş olur. Bunun yanında estetik düzenlemelerle kabul edilir bir görüntü sağlanır ve hasarlı diş tekrar çiğneme işlevinde görev alır. Sabit Protezler tamamı özel metal alaşımlardan (altın, krom-kobalt vb.), metal destekli porselenden veya tamamı metal alt yapısız (tam seramik ya da zirkon) olarak üretilebilir. Sabit Protez yaparken kullanılacak malzeme ağız içerisinde restorasyon yapılacak bölgenin, hastanın estetiğini etkileyecek bir bölgede mi, yoksa yüksek kuvvete maruz kalan bir bölgede mi olacağı göz önünde bulundurularak seçilir. Kullanılacak malzemeye hekim HASTANIN DA ONAMI ALINARAK karar verir.

Kron veya köprü restorasyonu ilk muayene randevusunu takiben ortalama 4 randevuda tamamlanır. (gerekirse lokal anestezi ile dişlerin hazırlanması ve ölçüsünün alınması, metal altyapı provası, estetik malzeme provası, bitim seansı.) Bu aşamalardan herhangi birinde hekimin kontrol kriterleri tam sağlanamadıysa ilgili seans tekrar edilir.

Sabit Protez Aşamaları Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler;

• Her seansa, tok karnına ve kullandığınız ilaçları içmiş olarak gelin.

• Eğer yapıştırma öncesinde anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Anestezinin tamamen geçmesini beklemeden beslenmeyin.

• Sabit protezin kalıcı yapıştırılması işleminden sonra 2 saat hiçbir şey yenmemeli, çok soğuk veya sıcak içecekler içilmemelidir.

• Yapıştırma işlemini takip eden ilk 3-4 hafta süresince soğuk hassasiyet olabileceği unutulmamalıdır. Sabit Protez Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

• Protezinizi çok sert nesneler ve besinler için kullanmayın. Fındık, fıstık kabuğu kırmak, şişe kapağı açmaya çalışmak, çeşitli metalleri eğip bükmeye çalışmak gibi sıra dışı kuvvetlerden kaçınmalısınız.

• Diş Bakımınızı İhmal Etmeyiniz. Yaygın olarak düşülen hata protez yaptırdıktan sonra nasıl olsa çürümeyecekleri için diş bakımına ihtiyaç olmayacağıdır. Protezler yapay maddeler oldukları için kendileri çürümez ama diş ve dişeti sınırındaki bakteriler iyi temizlenmezse kısa sürede dişeti çekilmeleri meydana gelecek ve kaplamaların altındaki dişler açığa çıkacak ve iyi temizlenmeyen bu kısımlarda çürüme başlayacaktır. Protezin uzun ömürlü olmasını sağlayacak en önemli etken ağız hijyenidir.

• Ağız ve protez bakımı için günde en az 2 kez etkin bir fırçalama, diş ipi ya da ara yüz fırçası, köprü gövde altlarında ise superfloss kullanımı yeterli olacaktır.

• Protez kullanan kişilerin şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir kontrol muayenesine gitmeleri, sonradan oluşabilecek problemlerin önüne geçmek açısından gereklidir.

 

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım. Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım. Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

 

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ HAREKETLİ PROTEZ KULLANAN HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

HAREKETLİ PROTEZLER

Hareketli protez, dişlerinin çoğunu ya da hepsini kaybetmiş hastalara uygulanan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan yapay bir aygıttır. Doğal dişlerin tamamının olmadığı durumlarda yapılanlara tam protez (total protez) denir. Bazı dişlerin var olduğu bazılarının da çekilmiş olduğu durumlarda yapılan takılıp çıkarılabilir protezlere kısmi (parsiyel) protez denir. Bu tip protezler, ana dişlere bağlanan kroşe denilen tellerle tutuculuk sağlarlar. Bu tel tutucuların göründüğü ve estetik olmadığını düşünen hastalara hassas bağlantılı estetik protezler de yapılabilir. En az ilk 2 seansı ölçü, 2-3 seans prova (iskelet metal provası ve dişli prova) sonrası protez hastaya teslim edilecek duruma gelir. Ancak hasta protezini kullanmaya başladıktan sonra, vuruk kontrolleri hastanın konforu sağlanana kadar sürdürülür. Hastaların hareketli proteze alışma ve kullanma becerilerinin gelişme süreci kişiden kişiye birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süreçte hastanın hekimine ve kendine güvenmesi ve sabırlı olması gerekir.

Protezlere alışmak biraz zaman isteyen bir konudur. Bu süreçte hastaların ağızlarına ufak lokmalar alması dudaklarını açmadan yemekleri yavaş yavaş çiğnemeleri, çiğneme yaparken sağ ve sol 2 yanı da kullanmaları gerekir. Protezlerin takıldığı ilk günlerde yumuşak yiyecekler yenmesi önerilir. Total protezler ile normal ve rahat yeme işlevi genel olarak 4-6 hafta süre gerektirir. Hastaların bu süreyi hekimlerinin önerilerini dikkate alarak geçirmeleri, en önemlisi de protezlerini kullanacaklarına dair ‘’kararlı’’ olmaları gerekir. Hemen pes edip protezi çıkarmamalıdırlar. Bu durum özellikle eski protezleri olan hastalar için söz konusudur. Çünkü en ufak vurukta hemen yenilerini çıkartıp eski protezlerini takarlarsa yeni protezlerine alışmaları çok uzun sürebilir.

Ağız Hijyeni Ve Hareketli Protez Bakımı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

• Sağlıklı bir ağız, için hareketli protezin besin artıklarını her yemekten sonra temizlemek gerekir. Yemeklerden sonra çıkartılıp bol su ile yumuşak bir fırça ve sabun kullanmak yeterlidir.

• Diş protezini aşındırabilecek ve protezin cilasını bozacak ürünleri kullanmak, protezin ömrünü kısaltacaktır. Protez, deterjan ya da çamaşır suyu gibi zararlı ürünlerle temizlenmemelidir.

• Fırçalama işleminde düşüp kırılmayı önlemek için, yumuşak bir havlunun ya da su dolu bir kabın üzerinde yapılmalıdır.

• Ağız kokusu ve diş eti problemleri yaşanmaması için her akşam yatmadan önce protezin çıkarılması ağız dokusunun sağlığı yönünden gerekmektedir. Dişetlerinizin de dinlenmeye ve havalanmaya ihtiyacı vardır.

• Piyasada mevcut olan protez temizleme tabletlerinde protezlerin haftada 2 kez sabaha kadar bekletilmesi gerekmektedir. Protez temizleme tabletleri protezlerin mikroplardan arınmasına yardımcı olur. Bu sayede fırçalama ile yapılan mekanik temizliğin yanında kimyasal temizlik sağlanmış olacaktır.

• Protez ağızda olmadığı zamanlarda mutlaka su(soğuk) veya nemli bir havlu içinde bırakılmalıdır. Kuru kalmasına izin verilmemelidir.

• Her altı ayda bir kontrol amaçlı diş hekimine başvurulmalıdır.

 

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

 

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildi.

 

DENT 48 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİKLERİ RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ HASTA/HASTA YAKINI BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

 

Restoratif Diş Tedavisi alanında koruyucu uygulamalar, çürük dişlerin tedavisi, diş beyazlatma, diş hassasiyetlerinin tedavisi ve ön bölge estetik gülüş tasarımları yapılmaktadır.

I. Dolgu:

Çürük, kırık vb. nedenlerle kaybedilen diş dokularının çeşitli yapay malzemelerle doldurulması/ yerine konulması (restorasyonu) için uygulanan tedavidir. Dolgu gerektiren dişlerde bu tedavinin uygulanmaması durumunda çürük ilerleyerek diş kaybına neden olur.

1. Kompozit dolgu: Diş rengindeki estetik dolgulardır. Hem ön hem de arka dişlere başarıyla uygulanmaktadırlar. Bu dolgular dişlere, özel yapıştırıcılar aracılığıyla bağlanmakta, diş dokularını desteklemekte ve soğuk-sıcak iletimini engellemektedir. Kompozitler, sadece çürük dişlerin tedavisinde değil, dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için de estetik amaçla da kullanılabilmektedir.

Dolgu yapıldıktan sonra, 24 saat renkli ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Kompozit dolgu yapımı sonrası zamanla kaybolan ve 7-10 gün sürebilen soğuk-sıcak duyarlılığı olabilmektedir. Dolguların renkleri sigara, kahve ve çay kullanımına bağlı olarak zaman içinde değişebilmektedir. Estetik ön bölge dolgularında sert gıdalar ısırılırken dikkatli olunmalı, mümkünse gıdalar küçük parçalara bölündükten sonra tüketilmelidir.

2. Amalgam dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımının, civa ile karıştırılması ile elde edilir. 100 yıldan fazla bir süredir arka dişlerde kullanılan bu tip dolgular, günümüze kadar geliştirilerek gelmiştir. Amalgam dolgudaki civanın zehirli olduğu konusundaki bilgiler bilimsel olarak ispatlanamamıştır. Amalgam dolgularda olduğu gibi, civa diğer metallerle birleştiğinde alaşım oluşturarak farklı bir kimyasal yapı meydana getirir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan civa miktarı su, hava ve yiyeceklerle alınan miktardan çok daha azdır. Amalgam dolgular diğer dolgu maddelerine oranla çok daha kısa zamanda ve kolay uygulanabilirler. Hekim tarafından gerekli görmedikçe, amalgam dolgular hasta isteği ile söktürülmemelidir.

Dolgu yapımı sonrası en az 2 saat bir şey yenilmemelidir ve takip eden 24 saat içinde de o bölge ile sert gıdalar çiğnenmemelidir. Amalgam dolgulardan sonra zamanla kaybolan, 3-4 günlük sıcak-soğuk duyarlılığı olabilmektedir. Az da olsa, bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda ya da ağıza çatal gibi başka bir metal girdiğinde hassasiyet oluşabilmektedir. Geçmeyen duyarlılıklarda tekrar hekiminize başvurmanız önerilmektedir.

3. Cam iyonomer dolgu: Dişlere kimyasal olarak bağlanan ve florür salarak dişleri çürümeye karşı koruyan tek dolgu maddesidir. Kompozitler kadar estetik olmamakla birlikte, arka dişlerde kullanılmaktadırlar. Dolgu yapıldıktan sonra, 24 saat renkli ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Büyük dolgulu dişlerin olduğu tarafla sert gıdalar çiğnenmemelidir.

4. İndirekt dolgular (İnley / Onley / Overley): Dişlerde çok fazla madde kaybı olduğunda tercih edilebilecek dolgulardır. Bu dolgular hastadan ölçü alındıktan sonra laboratuvarlarda üretildiği için tedavi iki ya da üç seans sürebilir. Laboratuvardan gelen dolgu hekim tarafından dişe yapıştırılır. Diğer dolgulara göre daha pahalıdır.

Dolgu dişe yapıştırıldıktan sonra 7-10 gün sürebilen soğuk-sıcak duyarlılığı olabilmektedir. Bu durum zamanla azalarak geçecektir. Dolgunun olduğu tarafla sert gıdalar çiğnenmemelidir.

II. Kompozit/Porselen lamina restorasyonlar:

Ön grup dişlerin estetik gereksinimini karşılamak için, diş yüzeyinden çok az madde kaldırılarak uygulanan restorasyonlardır. Direkt diş yüzeyine uygulanabildiği gibi hastalardan ölçü alındıktan sonra indirekt olarak da laboratuvarlarda hazırlanabilir. İndirekt yöntemle hazırlandığında tedavi iki ya da üç seans sürebilir. Bu tedavi sonrasında rutin kontroller aksatılmamalı, çok sert gıdalar ısırırken dikkat edilmelidir. Restorasyonunuzda kırık ya da çatlak meydana geldiğini hissettiğiniz an hekiminize başvurmanız önerilmektedir.

III. Diş beyazlatma tedavileri:

Doğuştan veya sonradan oluşmuş olan diş renklenmelerinde uygulanan bir tedavi şeklidir. Tedavinin yapılabilirliğinin belirlenmesi için beyazlatma öncesinde hastanın detaylı muayenesi gerekir. Hastaya ait bazı faktörler beyazlatma tedavisi için engel oluşturabilir. Beyazlatma tedavisi klinikte veya hekim kontrolünde evde uygulanabilir. Kanal tedavisi sonrası renklenmiş dişlere de beyazlatma işlemi uygulanabilir. Seçilen tedavi şekline göre işlem birkaç seans sürebilir. Beyazlatma işlemi geri dönüşümlü bir işlemdir. Bazı durumlarda tedavi başarısız olabilir (istenilen beyazlatma sağlanamayabilir) veya tedaviden birkaç yıl sonra dişler tekrar eski renklerine dönebilir.

Beyazlatma işlemi sonrası dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Hassasiyetin geçmemesi halinde hekiminize başvurunuz. Beyazlatma süresince ve sonrasındaki iki hafta boyunca sigara içilmemeli, renklendirici yiyecek ve içecekler (çay, kahve, portakal suyu, şalgam suyu vb.) tüketilmemelidir. Aksi halde dişlerde tekrar renklenme oluşabilir.

IV. Dentin hassasiyeti tedavisi:

Koruyucu tabakası zarar görmüş dişlerde gözlenebilecek kısa ve keskin ağrı çeşididir. Dişeti çekilmesi veya sert diş fırçalamaya bağlı oluşabilir. Çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Klinikte hekiminiz tarafından uygulanacak tedavilere ek olarak evde yapmanız gereken bazı uygulamalar da olabilir. Zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Her zaman kısa sürede tedavi başarıyla sonuçlanmayabilir.

V. Topikal florür uygulaması:

Diş yüzeylerinin çürükten korunması amacıyla florür ürünlerinin cila şeklinde diş yüzeyine sürülmesi ya da jel formunda kaşıkla çenelere uygulanmasıdır. Florür uygulaması çürüğe karşı korunmada tek başına yeterli değildir. Sağlığa zararı olmayan bu tedavi, yılda iki kez tekrarlanmalıdır. Uygulanan florür ürünlerinin fazla miktarda yutulması bulantı, kusma ve/veya vücutta aşırı birikime neden olabilir.

Florür uygulaması sonrasında 2 saat süresince bir şey yenilip içilmemelidir, 24 saat dişler fırçalanmamalıdır.

VI. Kök kanal ankeri/ Fiber post uygulaması:

Kanal tedavisi tamamlanmış dişlere uygulanırlar. Dişte madde kaybının çok olduğu ve kalan diş dokusunun tek başına dolgu yapılamayacak kadar yetersiz olduğu durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dişin kökünden destek alınarak yapılan üst dolgunun daha dayanıklı olması amaçlanmaktadır.

Çok nadir de olsa kök kanalı içinde post yuvası hazırlanırken kök kırıkları meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda dişin çekilmesi en uygun tedavi şeklidir.

Tüm bu işlemler sırasında ve sonrasında bazı istenmeyen/beklenmeyen durum veya durumlar (komplikasyonlar) oluşabilir. Bunlar:

Alerji

Anestezi ve dolgu yapımında kullanılan maddelere karşı hastada alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu durumda hastaya acil müdahale edilmesi gerekir. Hastanın herhangi bir maddeye alerjisi olup olmadığını tedaviye başlamadan önce diş hekimine söylemesi gerekir.

• Anestezi ile ilgili komplikasyonlar

Dolgu yapımı öncesinde, ağrı duyulmaması için, belli bir bölgede his iletimi yapan sinirlerin iletiminin anestezik maddelerle geçici olarak engellenmesi gerekebilir. Anestezi uygulanması ile bölgede ağrı, dişetlerinde hassasiyet, ağız açıklığında azalma, geçici yüz felci, yüzde şişlik-kızarma-morarma, his ve fonksiyon kayıpları gibi durumlar oluşabilir. Bu durumlar geçici olup endişe edilmesine gerek yoktur. Oluşan his kaybı süresi, kullanılan anestezik maddeye, anestezinin uygulandığı bölgeye ve kişinin anatomik yapısına göre 1-4 saat arasında değişiklik gösterir. His kaybı geçmezse kliniğe tekrar başvurmanız gerekir.

Lokal anestezinin etkisi geçene kadar çiğneme gerektirecek katı gıdalar almamaya özen göstermeniz gerekir, aksi halde dilinizi, dudağınızı veya yanağınızı ısırabilirsiniz.

• Dolguda yükseklik

Bu durumda yüksekliğin alınması için kliniğe tekrar başvurmanız gerekir. Aksi durumda çiğneme sırasında ağrı ve/veya dişte veya dolguda kırık meydana gelebilir.

• Hassasiyet ve/veya ağrı

Tedavi süresince ağrı ve/veya rahatsızlık hissi oluşabilir. Dolgu yapımı sonrasında bir süre devam eden hassasiyet (sıcakta, soğukta, çiğnemede sızlama) oluşabilir. Bu ağrı ve/veya hassasiyet azalmaz veya geçmez ise kliniğe tekrar başvurmanız gerekir.

• Dolgunun düşmesi  Dolgu yapım aşamasında dişetinde kanama olması veya tükürük bulaşması gibi nedenlerle dolgunuz düşebilir. Bu durumda dolgunun yenilenmesi veya bazı durumlarda da dişin kaplanması gerekebilir.

 

• Dolgunun kırılması

Amalgam (metal) dolgular 24 saatte sertleşmektedir, bu nedenle diş hekiminizin önerisi doğrultusunda dolgu yapımı sonrası 2 saat gıda tüketmemeniz ve 24 saatlik süreçte dolgulu dişin bulunduğu tarafla çiğneme yapmamanız gerekir. Aksi halde dolgunuz kırılabilir.

Diş rengindeki (kompozit) dolgular ısırma kuvvetlerine dişler kadar dayanıklı değildir. Bu nedenle ön dişlerinize dolgu yapıldığında sert gıdaları ısırmamaya özen göstermeniz gerekir, aksi halde dolgunuz kırılabilir. Dişteki aşırı madde kaybına bağlı olarak da dolgu kırılabilir. Bu durumda dolgunun yenilenmesi veya dişin kaplanması gerekebilir.

• Dişin kırılması

Aşırı madde kaybına bağlı olarak dolgu yapımı sırasında veya sonrasında diş kırılabilir. Bu durumda dişin kaplanması veya çekimi gerekebilir.

• Kanal tedavisi gereksinimi

Her dolgu yapımından sonra az ya da çok kanal tedavisi ihtimali söz konusudur. Özellikle derin çürüklere bağlı olarak dolgu yapıldığında, şiddetli ve geçmeyen ağrı, iltihabi reaksiyon ve/veya apse (şişlik) gibi durumlar ile kanal tedavisi gereksinimi meydana gelebilir.

• Dişeti reaksiyonları

Dolgu malzemeleri ve dolgu yapımında kullanılan kimyasal ajanlar nedeniyle dişeti dokusunda şişlikler, kanamalar meydana gelebilir.

• Estetik beklentilerin karşılanamaması

Yapılan dolgu hastanın estetik beklentilerini (renk, şekil vb.) karşılamayabilir. Bu durumda dolgunun yenilenmesi veya dişin protetik bir yaklaşımlar tedavi edilmesi gerekebilir.

• Çene eklemi rahatsızlıkları

Tedavi sırasında ağzın uzun süreli açık kalmasına bağlı olarak çene ekleminde ağrı veya çene kilitlenmesi oluşabilir.

İLAVE ÖNERİLER

ü  Rutin ağız bakımı işlemleri (florürlü diş macunu ile günde iki kere diş fırçalama, diş ipi kullanımı) aksatılmamalıdır.

ü  Ağrı olması beklenmeden altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.

ü  Kabuklu ve sert gıdalar dişlerle kırılmamalı ve açılmaya çalışılmamalıdır.

ü  Dişleri temizlemek ve beyazlatmak amacıyla yabancı cisimler ve sıvılar kullanılmamalıdır.

ü  Şekerli gıdaların ara öğünlerde değil, ana öğünlerde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

ü  Fırçalama yapmanın mümkün olmadığı zamanlarda yemeklerden sonra 10dk süre ile ksilitollü sakız çiğnenmelidir.

Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Hasta/Hasta Yakını Bilgilendirme Formundaki açıklamaları okudum, anladım ve doğabilecek tüm komplikasyonlar hakkında bilgi edindim.

Tedavimle ilgili sorularımın cevaplarını aldım.

 Kendim veya yakını olduğum hastam/çocuğum ile ilgili sorulan sorulara doğru bilgi verdim ve eksik bilgi bırakmadım.

Tedavi sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonlarda başka bir hastaneye sevkimi kabul ediyorum.

Bana/çocuğuma/yakınıma uygulanacak tedavi/tedavilerin Dent 48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniklerinde hekimler tarafından yapılmasına, bu birimlerde çalışan yardımcı sağlık personelinin görevi alanına giren uygulamaları yapmasına, ve Hasta Yakını Bilgilendirme Formu”nda belirtilen tedavileri hekimlerin nezareti altında yapmasına, eğitim ve bilimsel amaçlı fotoğraf, radyografi ve video görüntülerinin alınmasına, diş ve doku parçalarının bilimsel amaçla kullanılmasına izin veriyorum.

Bununla birlikte, yapılacak bazı tedavilerin 1 seansta tamamlanamayıp, birden fazla seans sürebileceğini de kabul ediyorum.

 

İlgili alanlarda imzası olan ben/hastanın vasisi/hastanın velisi, diş hekimi tarafından hastalığın teşhisi, tedavi planı ve alternatif tedaviler hakkında bilgilendirildim. Bana önerilen tedavileri kabul ettim.

Şüpheli tedavilerde planlamanın değişebileceği anlatıldı anladım ve kabul ettim. Tedavilerim ya da çocuğumun tedavisi hakkında merak ettiğim tüm sorulara cevap verildi

Yapılacak tedavilerin başarısının bana da bağlı olduğu, evde üzerime düşen ağız temizliği ve diyet önerilerine uymam gerektiği anlatıldı, kabul ettim.

Benim/çocuğumun vazgeçmemiz gereken zararlı alışkanlıklarla ilgili önerileri yerine getirmem ve bana/çocuğuma yazılacak reçetelerdeki ilaçları tarife uygun doz ve sürelerde kullanmam gerekliliği anlatıldı ve kabul ettim.

Bana/çocuğuma uygulanacak tedavilerin uzun süreli garanti edilemeyeceği anlatıldı, anladım ve kabul ettim.

Tedaviyi kabul ettikten sonra bana/çocuğuma ait bilgi, radyografi, fotoğraf, video ve diğer dokümanların eğitim ve/veya bilimsel amaçlı çalışmalarda kullanılmasını kabul edip izin verdim.

Tedavim sırasında kişisel eşyalarımın para, mücevher, takı giyecek cep telefonu vb) sorumluluğu ve güvenliğinin bana ait olduğu bildirildi, anladım ve kabul ettim.

Yukarıda belirtildiği gibi tedavi planlaması sırasında bana/çocuğuma anlatılan ve benim tarafımdan kabul edilen diş tedavilerini onayladım ve kabul ettim.

Hasta haklarıyla ilgili olarak bilgilendirildim.

 

 

DENT48 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, hastalarına teknolojinin ön planda olduğu; konservatif, koruyucu, estetik ve dünya standartlarında tedaviler sunmaktadır.

İletişim Bilgileri
Orhaniye Mahallesi İsmet Çatak Caddesi No:12/1 Menteşe, Muğla

© 2022 Dent 48. Tüm Hakları Saklıdır

Son Güncelleme : 12.02.2023 – Last Update : 12.02.2023

Scroll to top
tr_TRTürkçe